Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Waar moet het autozitje?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/12/2016 - 17h17
-A +A

De Belgische wetgeving is duidelijk over welke kinderstoeltjes er gebruikt moeten worden in de wagen, maar de wet zegt niets over waar dat zitje moet staan.

Autozitje: op welke plek in de wagen loopteen kindje het minst risico's?

Waar moet het autozitje voor uw baby geïnstalleerd worden?

Als u het autozitje op de achterbank installeert (rechts, aan de andere kant van de bestuurder) dan doet u wat de meeste mensen doen, met name 41% van de gebruikers.

De linkerkant van de achterbank wordt minder vaak gebruikt en de middelste zetel nog minder. De plaats van het autozitje verandert al naargelang de leeftijd van de peuter. Hoe groter het kind, hoe kleiner de kans dat het autozitje op de middelste zitplek geplaatst wordt.

In het midden is het zekerste

Een Amerikaanse studie over een periode van zeven jaar (van eind 1998 tot eind 2006) onderzocht de gevolgen van 4790 verkeersongevallen waarbij 5358 kindjes betrokken waren. Het besluit van de onderzoekers was duidelijk: het laagste aantal blessures komt voor bij kindjes van wie het autozitje in het midden van de achterbank geïnstalleerd wordt. Op die plek is het risico het kleinst, meer bepaald met - 43%. De resultaten tonen aan dat de extra inspanning om het autozitje in het midden van de achterbank te installeren zeker wel de moeite loont.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/06/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/12/2016 - 17h17

Pediatrics, mei 2008. Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (www.ibsr.be/www.bivv.be)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waarom dragen we baby's liefst links? Geüpdatet op 09/11/2004 - 00h00

Als een moeder haar kind in de armen neemt, is dat acht op de tien keer links. Die neiging blijkt zelfs uit schilderijen uit de Renaissance waarop maagden staan afgebeeld die hun kind links dragen. Het gaat hier niet om een culturele gewoonte, want j...

Vis en zwangerschap, het mag! Geüpdatet op 31/07/2007 - 00h00

In 2004 vestigden Amerikaanse gezondheidsautoriteiten de aandacht van zwangere vrouwen op het risico van een aanzienlijke consumptie van vis en zeevruchten voor hun baby. Dat risico wordt nu gerelativeerd.

Meer artikels