PUBLICITÉ

Waar dient de slaap voor?

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 06/11/2015 - 12h07
-A +A

Slaap is een essentiële biologische functie. Voldoende uren slapen en een nachtrust van goede kwaliteit zijn cruciaal, zeker in de puberteit. Deze kwetsbare periode kan namelijk makkelijk leiden tot een ontregeling van de biologische klok en zo tot een chronisch gebrek aan slaap. Waarom is het zo belangrijk dat we ons slaap- en waakritme niet ontregelen en het circadiaans ritme of  24-uursritme respecteren?

PUB

Wat gebeurt er tijdens de slaap?

We hebben slaap  nodig om lichamelijk en geestelijk te recupereren. Tijdens deze fase verbruiken we zo goed als geen energie en daalt dus ons calorieverbruik. Slaap is ook onontbeerlijk voor de zelfregulering (homeostasie) van het lichaam. Tal van hormonen, zoals het groeihormoon melatonine, worden dan aangemaakt. Slaap is ook onontbeerlijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de goede werking van het centrale zenuwstelsel.

Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap?

Als er gebrek aan slaap ontstaat, krijgen we allerlei lichamelijke problemen: vermoeidheid, prikkelbaarheid of een slecht humeur dat zelfs kan leiden tot depressie, verstoorde eetlust, concentratieproblemen en slaperigheid met vermindering van de prestaties en, bij kinderen en pubers, meer agressie en slechtere schoolresultaten.

Prof. Yvan Touitou, chronobioloog: «Mensen kunnen op die manier een slaapstoornis ontwikkelen met een zogenaamde vertraagde slaapfase. Het is een echte vicieuze cirkel. Deze  slaapstoornissen worden veroorzaakt door het feit dat iemand almaar later gaat slapen. We stellen die situatie ook vast bij kinderen en pubers door het gebruik van diverse elektronische media, vaak in overdreven mate. Dat is nadelig voor hun gezondheid, maar ook voor hun verdere schoolcarrière».

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 06/11/2015 - 12h07

Pr Yvan TOUITOU (Membre de l’Académie nationale de médecine Unité de Chronobiologie, Fondation A. de Rothschild, Paris). Dr Carmen M. SCHRÖDER.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ