PUBLICITÉ

Waar dient een bril voor?

Geüpdatet door Dr. Véronique Barbat – bewerkt door dr. Ronan Tanguy op 20/10/2015 - 11h34
-A +A

Een bril wordt voorgeschreven na een oogonderzoek. 

Als de gezichtsscherpte onvoldoende is zonder correctie, krijgt u een testbril op om uit te zoeken welke optische correctie uw zicht zo goed mogelijk verbetert.

Daarna schrijft de arts u een bril voor. 

PUB

Welke afwijkingen kan een bril corrigeren?

Myopie, hypermetropie, astigmatisme, presbytie en afakie – deze afwijkingen worden in andere artikels gedetailleerd besproken – kunnen worden gecorrigeerd door een bril.

Maar niet alle oogafwijkingen hebben een correctie nodig, en sommige hoeven maar gedeeltelijk gecorrigeerd te worden. De regels voor het voorschrijven van de glazen hangen af van de leeftijd van de patiënt, de ernst van de visuele afwijking en de hinder die de patiënt ervan ondervindt, van eventueel daarmee samenhangende ziektes en de gewoontes eigen aan elke oogarts.

Verschillende types brilglazen

Er bestaan heel veel types van brilglazen. Dit zijn de belangrijkste parameters:

  • Het materiaal: de twee grote groepen zijn organische en minerale glazen. Van de organische glazen voldoet een aantal aan de kwaliteits- en stevigheidseisen die voor kinderen van cruciaal belang zijn.
  • De oppervlaktebehandeling: die zijn bedoeld om drie factoren te bestrijden die de kwaliteit van de glazen aantasten: krassen, reflectie en vuil.
  • De dikte: sommige oogafwijkingen moeten worden gecorrigeerd met dikke glazen, die niet bepaald esthetisch zijn. Dit nadeel wordt verholpen dankzij technieken om ze dunner te maken.
  • Zonnefilters: ze beschermen het oog tegen de verschillende types uv-stralen die de zon uitzendt. De lijst is te lang om ze hier allemaal op te sommen.

Bij de keuze van een bril moet rekening gehouden worden met:

  • het comfort (dat kan wisselen afhankelijk van de omstandigheden waarin de bril wordt gedragen);
  • de weergave van de kleuren;
  • en hoe doeltreffend de bril beschermt tegen schadelijke stralingen.

Initialement publié par Dr. Véronique Barbat – bewerkt door dr. Ronan Tanguy le 24/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Véronique Barbat – bewerkt door dr. Ronan Tanguy le 20/10/2015 - 11h34
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ