• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vruchtbaarheidsproblemen : behandeling voortaan beter toegankelijk

Vruchtbaarheidsproblemen : behandeling voortaan beter toegankelijkEén op de tien koppels in België heeft te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Sinds 1 oktober 2006 bestaat er voor de behandeling van onvruchtbaarheid (IVF) een nieuwe regeling voor terugbetaling. De behandeling wordt daardoor beter toegankelijk en goedkoper voor Belgische koppels.

Onvruchtbaarheid : hormonenbehandeling terugbetaald

Elk jaar wordt één op de tien koppels in België geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen. Meer dan 15.000 koppels België volgen een hormonenbehandeling om een in-vitrofertilisatie te laten uitvoeren. Maar sinds 1 oktober van dit jaar hinkt België niet langer achterop voor wat de geneeskundige behandeling van onvruchtbaarheid betreft. De hormonen voor de behandeling zijn voortaan beter toegankelijk en worden terugbetaald. Dat is goed nieuws, want de behandeling van onvruchtbaarheid blijft voor veel koppels een zware financiële belasting.
Voortaan krijgen alle patiënten de hormonen voor de stimulatiekuur terugbetaald voor zes behandelingen. Omdat het aantal toegediende hormonen heel sterk varieert van patiënt tot patiënt, is er in het nieuwe systeem een solidariteitsregeling ingevoerd: per behandeling wordt een gemiddelde enveloppe van medicamenten terugbetaald. Om het systeem beheersbaar te houden wordt de afgifte van de medicatie volledig overgelaten aan de ziekenhuisapothekers die verbonden zijn aan de vruchtbaarheidscentra.
Men spreekt over onvruchtbaarheid als er na ongeveer twee jaar van regelmatige seksuele contacten zonder contraceptie nog altijd geen zwangerschap is opgetreden. De oorzaak van de onvruchtbaarheid ligt in 40% van de gevallen bij de vrouw, in 30% van de gevallen bij de man én de vrouw, en in 20% van de gevallen bij de man. In de overblijvende 10% van de gevallen wordt er geen oorzaak gevonden voor de onvruchtbaarheid.
De nieuwe hormonen zijn niet alleen betrouwbaarder dan die van de oude generatie, ze zijn voor de patiënt ook gemakkelijker in gebruik. Ze kunnen namelijk worden toegediend met behulp van een vooraf gevulde spuit.

Vruchtbaarheidsproblemen : een onderschat en weinig bekend probleem

Uit een enquête blijkt dat de Belgen heel weinig weten over de problemen rond vruchtbaarheid. De meeste Belgen onderschatten de problemen. Minder dan één Belg op de 4 weet dat 1 koppel op de 6 ermee te maken krijgt. De overgrote meerderheid (66 %) schat het aantal koppels met deze problemen veel lager in.
Er bestaan ook grote en hardnekkig misvattingen over de oorzaken en de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. Bijna 38% van de Belgen denkt dat de oorzaak psychologisch is. Eén Belg op de 4 is dan ook van mening dat psychologische
begeleiding de oplossing is voor het probleem. 4% denkt zelfs dat antibiotica het probleem van de baan kunnen helpen. Maar er zijn niet alleen misvattingen rond het onderwerp: 24% van de ondervraagden geeft zelfs grif toe niets over de problemen rond vruchtbaarheid te weten. Twee Belgen op de 10 weten niets over de behandelingen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat problemen rond vruchtbaarheid heel moeilijk
bespreekbaar zijn: de helft van de Belgen vindt het moeilijk om erover te praten. Vooral mannen (54%) mijden het onderwerp. De cijfers tonen ook duidelijk aan dat de kinderwens nog altijd heel belangrijk is: 6 Belgen op de 10 (de vrouwen met 74% op kop) zouden het erg vinden als die kinderwens niet vervuld werd.

Artikel gepubliceerd door op 07/11/2006

Bronnen: Enquête IPSOS - Serono en persbericht Pride, september 2006.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

De voornaamste oorzaken van onvruchtbaarheid

 • Nogal wat koppels hebben vruchtbaarheidsproblemen. De oorzaken zijn uiteenlopend en zijn gelijkmatig verdeeld over ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating