• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Commentaren (0)

Vrouwenziekten

Vrouwenziekten
Buikpijn, hoofdpijn, kramp, koude voeten of een sombere bui zijn alledaagse ongemakken waar ieder mens wel eens last van heeft.

Inleiding

Toch worden vrouwen er meer door geplaagd dan mannen, omdat deze klachten zo dikwijls samengaan met menstruatie, zwangerschap of overgang. Meestal gaat men voor deze kwalen nog niet naar een vrouwenarts of gynaecoloog. Men spreekt pas van vrouwenziekten als er sprake is van specifieke aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen (eierstokken, eileiders, baarmoeder, vagina, schaamlippen en ook borstklier). Deze aandoeningen zijn het speciale terrein van de vrouwenarts. Iedere vrouw heeft met een gynaecoloog te maken. Om er zeker van te zijn dat zij gezond is, de voortplantingsorganen goed werken, om informatie over voorbehoedmiddelen te krijgen, voor zwangerschapscontrole en om antwoord op vragen over seksualiteit en onvruchtbaarheid te krijgen. Bij een routineonderzoek wordt de vrouw gevraagd in een bekertje te plassen, dat door de assistente aan het laboratorium wordt afgegeven voor urine-onderzoek. Bij een geregelde controle, zoals bij zwangerschap, moet bij elk onderzoek urine worden meegebracht, omdat de arts hieruit veel te weten kan komen over de werking van de nieren en mogelijke ziekten.

Inwendig onderzoek

Het eerste onderzoek is uitgebreid en wordt meestal begonnen met een algemeen lichamelijk onderzoek. De bloeddruk en pols worden gemeten, er wordt gekeken naar klierzwellingen en naar hart en longen geluisterd. Ook zal de gynaecoloog de borsten onderzoeken en dit de vrouw zelf leren doen. Daarna volgt het inwendige onderzoek. Men moet zich gedeeltelijk uitkleden en op een onderzoektafel gaan liggen, met de knieën omhoog in beugels. Voordat de dokter met het inwendige onderzoek begint, bevoelt hij met een vlakke hand de buik om te kijken of er ongewone zwellingen zijn.Vervolgens bekijkt bij de uitwendige geslachtsorganen op infecties, cysten of wondjes aan de schaamlippen. Na dit uitwendige onderzoek trekt de gynaecoloog dunne handschoenen aan en volgt het inwendig onderzoek.Eerst brengt hij voorzichtig één vinger in de vagina. Gevolgd door een tweede vinger als de spieren zijn ontspannen. Met zijn andere hand drukt hij zachtjes op de buik, zodat hij eierstokken, baarmoeder en baarmoedermond kan voelen. Om de baarmoeder goed te kunnen onderzoeken, brengt de gynaecoloog een warm speculum in, een instrument dat lijkt op een eendenbek. Als het speculum op zijn plaats zit, opent de arts het voorzichtig waardoor de baarmoedermond zichtbaar wordt. Zo kan hij zien of irritaties, infecties, poliepen of gezwellen aanwezig zijn die verder onderzoek noodzakelijk maken. Ook kan nu gemakkelijk een uitstrijkje worden gemaakt. Met een stokje wordt wat slijm uit de baarmoederhals genomen, op een glazen plaatje uitgesmeerd en in het laboratorium microscopisch beoordeeld. Omdat baarmoederhalskanker meestal begint met een opeenhoping van abnormale cellen, die makkelijk te behandelen, maar niet met het blote oog te zien zijn en langzaam groeien, heeft de grote verbreiding van het cytologisch onderzoek gezorgd dat de sterfte onder vrouwen door baarmoederhalskanker aanzienlijk is gedaald.Indien noodzakelijk zal de gynaecoloog verder onderzoek voorstellen, bijvoorbeeld als hij vermoedt dat een gezwel aanwezig is in de eierstokken. Dit zal meestal gebeuren op de röntgenafdeling van een ziekenhuis.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Ziekten en aandoeningen, rubriek Seks, Nieren, Urinesysteem

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de Anoniem30
Door Anoniem30 03/02/16 - 15.51
Hello, Ik heb een eerste kindje gekregen dmv een keizersnede. Ze is nu 20 maanden en ik ben op controle geweest bij de gynaecoloog en nu blijkt dat ik een gaatje heb in mijn baarmoederwand waar de ...

Uw interactief gedeelte over Gynaecologie

Neem deel aan de meest recente discussies

 • Ik zou graag ervaring van vrouwen willen die ook fibromen hebben. Ook van vrouwen die een ...

  Par wellenaar 03/06/2012 - 14h14

  6
  antwoorden
  1033 raadplegingen
 • tijdens sex heb ik het gevoel alsof er een soort van(droge) richel in het begin van m`n vagina zit ....

  Par jump 02/05/2012 - 08h49

  2
  antwoorden
  1263 raadplegingen
 • hallo , ik ben 30jaar , 2.5jaar geleden keizersnede van ons eerste zoontje, ook hebben ze toen een ...

  Par canche 25/06/2012 - 20h11

  0
  antwoord
  782 raadplegingen
 • Wanneer je op internet kijkt, lees je heel vaak dat speeksel het sperma van de man negatief kan ...

  Par éclair 30/03/2011 - 15h35

  0
  antwoord
  1753 raadplegingen
 • Hallo 2 jaar geleden had ik een licht afwijkend uitstrijkje. Na een 6-maandelijkse controle was ...

  Par Flore 03/11/2011 - 09h39

  0
  antwoord
  817 raadplegingen
 • Hello, Ik heb een eerste kindje gekregen dmv een keizersnede. Ze is nu 20 maanden en ik ben op ...

  Par Anoniem30 03/02/2016 - 15h51

  0
  antwoord
  165 raadplegingen
 • Hallo iedereen, Sinds  weken ben ik overgeschakeld op een nieuwe pil (Helen). De eerste week ...

  Par Amin 06/08/2015 - 10h20

  0
  antwoord
  135 raadplegingen
 • hallo ik ben 25jaar en ik pak al 2,5 jaar de pil niet meer mijn regels zijn altijd al op tijd ...

  Par steffie90 08/06/2015 - 18h59

  0
  antwoord
  117 raadplegingen
 •   dag iedereen, ik ben 21 en ik heb sinds kort een nieuwe vriend. nu loopt onze relatie al ...

  Par anoniem21 03/03/2015 - 11h35

  1
  antwoord
  460 raadplegingen
 • Hey Ik (41 jaar) heb al jaren een heel zware menstruatie en nu bij mijn laatste gynaecoloog-bezoek ...

  Par Phara 14/12/2014 - 17h42

  0
  antwoord
  416 raadplegingen