Vrouwenziekten

Gepubliceerd op 14/04/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Afscheiding

Afscheiding uit de vagina is de meest voorkomende klacht waarmee een vrouw naar de dokter gaat. De aard hiervan loopt sterk uiteen; in sommige gevallen is behandeling nodig; in andere gevallen is de afscheiding normaal. Onder invloed van het hormoon oestrogeen veranderen de cellen die de binnenkant van de baarmoederhals bekleden in een dikke, iets kleverige slijmmassa. Deze verandering is het sterkst tussen twee menstruaties. De bekleding van de vagina bestaat uit verscheidene cellagen. De bovenste, grote en platte cellen worden aanhoudend afgestoten, en door werking van bacteriën die normaal in de vagina voorkomen, wordt uit de afgestoten cellen een zwak zuur gevormd, melkzuur, dat de groei van schadelijke bacteriën tegengaat, als deze de vagina binnendringen.In de vaginale afscheiding zit verder slijm uit de baarmoederhals en vocht dat tussen de cellen van de vaginawand doorsijpelt. Deze vochtafscheiding neemt toe tijdens de seksuele opwinding, emoties en ziekte.Hieruit blijkt dat de hoeveelheid vocht die in de vagina wordt afgescheiden aanzienlijk kan variëren en toch normaal is, zoals de hoeveelheid speeksel in de mond aanzienlijk kan wisselen. De afscheidingsproducten houden niet alleen de vagina vochtig, maar ook schoon. Soms echter kunnen door verhoogde afscheiding vlekken in het ondergoed komen, waardoor een vrouw zich ongerust maakt. Gewoonlijk heeft afscheiding, behalve wanneer de slijmvliezen erdoor worden geïrriteerd, geen behandeling nodig. In bepaalde omstandigheden, zoals tijdens het gebruik van voorbehoedmiddelen, is te verwachten dat vaginale afscheiding zal toenemen. Wanneer de afscheiding jeuk en pijn veroorzaakt, moet de vrouw haar arts raadplegen. Hij zal iets van het vocht op een glaasje doen en het onder de microscoop bekijken.Een niet-prikkelende afscheiding wordt fluor albus of witte vloed genoemd, maar eigenlijk is het verkeerd om iets normaals zo'n naam te geven, omdat het in de ogen van velen iets abnormaals wordt. Wanneer afscheiding jeuk en pijn veroorzaakt in de vagina en rondom de ingang, zal er vaak iets achter schuilen dat beslist moet worden onderzocht.Oorzaken van pijn en jeukEr zijn in hoofdzaak drie aandoeningen die pijn en jeuk veroorzaken.

  • De eerste, die het meest voorkomt, is de aanwezigheid van een zeer klein, levend organisme, Trichomonas. Het bestaat uit een enkele cel en heeft een krachtige zweepdraad. Hoe het komt dat ongeveer een op de drie vrouwen hieraan lijdt, is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat Trichomonas bij het geslachtsverkeer kan worden overgebracht. Meestal hebben vrouwen van zo'n infectie geen last, maar is dit wel het geval dan Gan ze effectief en doeltreffend worden bestreden met Flagyltabletten.
  • Een tweede, minder vaak voorkomende oorzaak is een schimmel (Candida albicans) die de vagina is binnengedrongen. De aandoening komt het meest voor in de zwangerschap en bij suikerziekte. Deze schimmelinfectie wordt gekenmerkt door een sterke, witte afscheiding, die muffig ruikt of aan versgebakken brood doet denken. Ook hier wordt de diagnose gesteld door de afscheiding microscopisch te onderzoeken.De behandeling bestaat uit diep in de vagina inbrengen van speciale tabletten of zalf. Dit moet drie weken dagelijks gebeuren. Het is belangrijk om dit ook tijdens de menstruatie te blijven doen. Tevens moet op de huid van de vulva een zalf worden aangebracht. De partner moet dezelfde zalf op zijn penis smeren.
  • De derde soort vaginale afscheiding is dun van samenstelling, ruikt onaangenaam en is vaalgrijs van kleur. Zij wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de bacterie Gardnerella vaginalis. Deze bacterie reageert meestal op de behandeling met Flagyltabletten.

Aandoeningen van de vagina en vulva

Smetten is een wat jeukende en vochtige roodheid en ontsteking die vooral bij wat dikkere vrouwen voorkomt in de plooien van de uitwendige geslachtsorganen. Zij wordt veroorzaakt door een schimmel of een gist, die ter plaatse goed gedijt. Vaak verspreidt de ontsteking ook een onaangename geur. Deze infectie ziet men vooral als de algemene weerstand lager is. Bij suikerzieke komt smetten veelvuldig voor. Met anti-schimmelpreparaten, maar ook door het zo droog mogelijk houden van de ontstoken delen, treedt een verbetering zeer snel op.Vijgwratten (Condyloma acuminata) zijn grote, wat wratachtige vormsels, die soms rond de anus en op de schaamlippen ontstaan. Zij worden veroorzaakt door een virus en tegenwoordig als een seksueel overdraagbare aandoening beschouwd.

Gepubliceerd op 14/04/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB