Vrouwenziekten/menstruatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Komen menstruatieklachten veel voor?

Bij meer dan de helft van de vrouwen is de menstruatie ronduit pijnlijk; men spreekt van dysmenorroe. Bij een op de tien vrouwen zijn de klachten zo ernstig dat ze een of twee dagen thuisblijft. Bij meisjes tussen de 14 en 18 jaar is de buikpijn het hevigst, daarna wordt het meestal wat minder. Soms gaat menstruatiepijn bovendien vergezeld van misselijkheid, migraine en een neiging tot flauwvallen.

Als een vrouw de pil gebruikt, worden de menstruatieklachten minder en ook de geboorte van het eerste kind verminderen vaak de klachten. Bij sommige vrouwen beginnen de klachten pas na het 25e jaar. Ze hebben dan last van een zeurende pijn in de onderbuik als ze ongesteld zijn. Soms begint de buikpijn al in de week voor de menstruatie.

Welke anderssoortige klachten kunnen verband houden met de menstruatie?

Andere klachten die samenhangen met de menstruatiecyclus zijn:

- Premenstrueel syndroom
Er zijn vrouwen die vooral voor de menstruatie klachten hebben. Ze hebben psychische klachten (zijn emotioneel, snel geïrriteerd of depressief), hebben pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, worden zwaarder door vochtophoping of krijgen huidproblemen. Als de menstruatie eenmaal goed op gang komt, verdwijnen de klachten meestal snel.

- Middenpijn
De eisprong rond de veertiende dag van de cyclus kan een pijnlijk gevoel in de onderbuik geven. Dit duurt meestal enkele minuten tot uren.

- Overmatig en onregelmatig bloedverlies
De oorzaak kan een onderliggende ziekte zijn of een spiraaltje, maar het is ook vaak een teken van de naderende menopauze.

- Uitblijven van de menstruatie
Dit kan wijzen op zwangerschap. De oorzaak kan zijn: stress, te snel afvallen, te veel lichaamsbeweging, een hormonale stoornis, te veel drop eten of overgewicht.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Seks tijdens de menstruatie, kan dat? Geüpdatet op 23/11/2009 - 00h00

Het is perfect mogelijk om seks te hebben tijdens de menstruatie . Er is geen enkele contra-indicatie. Mensen die liever niet in aanraking komen met het bloed, hoeven zich anderzijds ook niet te forceren. Wacht gewoon enkele dagen. Maar wat moet u no...

Meer artikels