• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vrouwenvoeten verdienen eigen loopschoen

Vrouwenvoeten verdienen eigen loopschoenEen goede schoen is voor joggers ontzettend belangrijk om blessures te vermijden. De loopschoen moet niet alleen rekening houden met de loopstijl, maar ook met een vrouwelijke of mannelijke voet.

Aangepaste loopschoenen


De 20 kilometer van Brussel lopen op tennisschoenen is net hetzelfde als een expeditie in bikini naar de Noordpool. Loopschoenen moeten aangepast zijn aan het lichaamsgewicht, de lengte en de loopstijl van de atleet. Zo niet, komen er gegarandeerd blessures van.
Maar ook of u een man of een vrouw bent, bepaalt hoe uw ideale loopschoen er uit moet zien. Tot dertig jaar geleden bleven loopschoenen voor vrouwen vaak beperkt tot een smallere versie van de mannenschoen, afgewerkt met een vrouwelijke kleurtoets. Gelukkig hebben de schoenfabrikanten ondertussen begrepen dat de vrouwenvoet een apart ontwerp vraagt.

Vrouwenvoeten


Anatomisch gezien hebben vrouwen andere voeten dan mannen, meer bepaald een relatief bredere voorvoet en een hogere voetholte. Ze wegen ook gemiddeld 10 tot 15 % minder dan mannen, wat voordelig uitkomt. Elke extra kilo betekent immers een groter risico op mogelijke blessures als gevolg van de schokken die het onderstel te verduren.
De ligamenten bij vrouwen zijn dan weer flexibeler of slapper dan bij mannen. Als gevolg van die flexibeler ligamenten lopen vrouwen een groter risico op een verzwikking. Door de flexibeler ligamenten gaan vrouwen ook sneller te veel proneren. Bij het gewone afrollen van de voet kantelt de enkel naar de binnenkant om zo de schokken van het lopen te dempen. Bij overproneren kantelt de enkel te ver door. Ongeveer 60 tot 70% van de vrouwen en ongeveer 40 tot 50% van de mannen overproneert.

Artikel gepubliceerd door op 22/07/2009

Bronnen: Press conference Lunar Glide (Nike) Met dank aan Dr Castiaux, sportarts bij de Cliniques universitaires Saint-Luc, en aan Stephan Lub van Nike Benelux.

Vindt u het artikel interessant?