• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vrouwenborsten: martelaars van de sport

Vrouwenborsten: martelaars van de sport

Borsten zijn o zo belangrijk voor het imago van de vrouw. Reden te meer om ons zorgen te maken over de manier waarop ze soms geteisterd worden bij het sporten.

Sport en onze borsten

Joggen, golf, judo, paardrijden, volley: al die disciplines stellen problemen bij een te weelderige boezem. Wie een maat heeft boven de 95 mag een marathon vergeten, zo simpel is het!

In de Griekse mythologie sneden de Amazones gewoon een borst af om te kunnen boogschieten. En dan is er nog het verhaal van Violette Morris, een grote sportvedette van vóór de Tweede Wereldoorlog die carrière maakte in diverse autosporten en een mastectomie (borstverwijdering) onderging om beter haar bolides te kunnen besturen.

Vandaag wordt die extreme oplossing aan niemand meer aangeraden. Wel wordt soms een borstverkleining uitgevoerd als de borsten een echte handicap blijken te zijn.

Sportieve ondersteuning

We herinneren eraan dat de borstklier geen spieren bevat. De borsten worden via een broos evenwicht ondersteund door de borst- en de huidspieren, die onderworpen zijn aan de zwaartekracht.

Op de duur kan alleen al hun aanwezigheid aan de voorkant van de thorax hinder en zelfs rugpijn veroorzaken. Vandaar dat er heel onze kledinggeschiedenis lang verschillende soorten steunstukken werden gebruikt: korsetten, step-ins, banden enz. Vandaag bestaan er zelfs speciale sportbeha's in luchtdoorlatende stoffen (waardoor het zweet wegkan), met grote schouderbandjes en zonder naden op de wrijvingszones, want die zouden huidverwondingen kunnen veroorzaken.

Beha's met rigide beugels zijn te mijden, vooral in contactsporten, want de baleinen kunnen in de huid prikken.

Ze zijn vervaardigd in een elastische stof, zodat ze niet kunnen loskomen tijdens het sporten. Je moet ze aantrekken als een T-shirt. Aanvankelijk veroorzaken ze soms een drukkend gevoel op de borst. Neem nooit een maatje te groot, anders dreigt de beha minder steun te geven en kan hij wrijvingen veroorzaken, onder meer pijnlijke tepelirritatie.

Artikel gepubliceerd door op 18/05/2004

Vindt u het artikel interessant?