• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Vrouwen met droge ogen

Vrouwen met droge ogenHet syndroom van Gougerot-Sjögren (SGS) is een auto-immune aandoening (het lichaam kampt tegen zichzelf) die voorkomt bij 200.000 personen in Frankrijk. Zij wordt gekenmerkt door een droogte van alle slijmvliezen (ogen, mond, digestief, vaginaal...) en is vaak geassocieerd met een chronische polyartritis die hevige articulaire pijn veroorzaakt. Het is belangrijk te weten dat dit syndroom frequent geassocieerd is met hepatitis C (30%).

Een miskende ziekte waarvan de symptomen zeer variabel zijn

De gevolgen van SGS zijn zeer belangrijk qua levenskwaliteit, want vele organen worden aangetast.Wat de ogen betreft: wazig zicht, vaak verblindingsverschijnselen, vermoeidheid, keratitis, oogontsteking…Mond: gingivitis, herhaalde caries, droge mond, smaakstoornissen …Er is eveneens de zeer erge reumapijn, die het slapen kan beletten. Tenslotte zijn er nog andere verraderlijke complicaties, zoals het verschijnen van een lymfoom (kanker van de ganglia) in 5% van de gevallen.

Welke behandeling?

Actueel is er geen enkele behandeling voorhanden om deze ziekte te genezen. Sommige medicaties bewerkstelligen een toename van de secreties: tranen, speeksel, bronchussecreet, huidsecreet. Andere, zoals de anti-inflammatoire middelen of de anxiolytica, behandelen de gevolgen van de ziekte.

Artikel gepubliceerd door op 14/12/2001

Bronnen: "Association Française du Gougerot-Sjögren (AFGS)", november 2001.

Vindt u het artikel interessant?