• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Vrouwen hebben ook cholesterol na de menopauze

Vrouwen hebben ook cholesterol na de menopauzeWist u dat, vóór de leeftijd van 75 jaar, meer vrouwen dan mannen sterven ten gevolge van cardiovasculaire ziekten? Dat na de menopauze het cholesterolgehalte van vrouwen even hoog is als dat van mannen? U wist het wellicht niet, als wij tenminste de resultaten van een recente studie mogen geloven. Het gevaar kennen is nochtans een goede manier om er zich tegen te beschermen.

Cholesterol bij vrouwen na de menopauze: een vrij onbekend risico

Slechts 42% van de Belgische vrouwen weet dat het cholesterolgehalte, een van de belangrijkste risicofactoren van cardiovasculaire ziekten, verhoogt na de menopauze. 74% van de vrouwen is ervan overtuigd dat, ook na de menopauze, het cholesterolgehalte van vrouwen lager is dan dat van mannen van dezelfde leeftijd. Ironisch genoeg, lijken mannen de impact van de menopauze op het cholesterolgehalte beter in te schatten dan vrouwen.

De menopauze ontneemt de vrouwen hun bescherming

Vrouwen bereiken eigenlijk de menopauze zonder de gewoonte te hebben aangenomen om zich zorgen te maken over hun hart en hun bloedvaten. Vanaf de puberteit, worden vrouwen dubbel beschermd door de oestrogenen die door hun eierstokken geproduceerd worden. De oestrogenen zorgen inderdaad voor een verbetering van het mechanisme dat de 'slechte' cholesterol afbreekt én voor een verhoging van het gehalte aan 'goede' cholesterol. Deze bescherming verklaart waarom cardiovasculaire problemen bij vrouwen later (gewoonlijk 10 tot 15 jaar later) optreden dan bij mannen. Maar zodra die periode verstreken is, wanneer het werk van de eierstokken voorbij is dus, is er geen onderscheid meer tussen mannen en vrouwen. Het is zelfs zo dat meer vrouwen dan mannen sterven ten gevolge van cardiovasculaire ziekten.

Artikel gepubliceerd door op 08/04/2008

Bronnen: Studie Benecol

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden