• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vrouwen geobsedeerd door hun gewicht, mannen door hun musculatuur

Vrouwen geobsedeerd door hun gewicht, mannen door hun musculatuurAnorexie is aanvankelijk te wijten aan een 'ingebeelde fysieke afwijking' waarbij het lichaamsgewicht niet laag genoeg kan zijn. Deze obsessie komt vooral voor bij vrouwen, maar ook mannen kampen met een gelijkaardige aandoening waarbij ze van mening zijn dat ze niet gespierd genoeg zijn of lijken te zijn. Dat is wat men body dysmorphic disorder (BDD), noemt, de angst voor een lichamelijke misvorming.

Altijd maar ontevreden met een of ander lichaamsdeel

Mannen die aan 'muscle dysmorphia' lijden, zijn geobsedeerd door hun musculatuur of spierstelsel dat ze onvoldoende groot achten. Het gaat niet om een banaal complex, maar om een heuse obsessie. De mannen gaan excessief oefenen en sporten wat niet zelden voor spier- en peesproblemen zorgt. Bovendien slagen ze er nooit in om een musculatuur te ontwikkelen waar ze vrede mee kunnen nemen. In die zin is hun probleem te vergelijken met dat van anorexie: het lichaamsgewicht is nooit lang genoeg, net zoals het spierstelsel nooit krachtig genoeg kan zijn. Er zijn anorexiepatiënten die angstaanjagend mager zijn en denken dat ze met overgewicht kampen. Zo zijn er ook mannen met 'muscle dysmorphia' die eruit zien als een body builder en toch denken dat ze mager en niet viriel zijn.

Geobsedeerd door het uiterlijk

Mannen die met de aandoening kampen, hebben de neiging om elke faling, op welk vlak dan ook, af te schuiven op hun fysiek waar ze helemaal niet van houden of die ze soms zelfs belachelijk vinden. Ze gaan een heel streng dieet volgen om 'al' het vet kwijt te geraken en soms nemen ze zelfs anabole steroïden (gevaarlijke dopingproducten) die hun spiermassa doen toenemen. Ze denken constant aan hun uiterlijk, het is een obsessie. Mensen uit hun omgeving proberen met hen te praten, zeggen dat ze er perfect normaal uitzien en zelfs goed gespierd, maar de mannen hebben doorgaans geen oor voor dat discours. Het heeft geen enkel nut om de mannen gerust te stellen, ze horen het niet. Ze hebben alleen aandacht voor hun obsessie en die laat geen enkele ruimte voor rede.

Artikel gepubliceerd door op 26/12/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden