Vrouwen en incontinentie: is sporten nog wel oké?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, journaliste santé op 02/11/2016 - 12h52
-A +A

Veel types van sport kunnen bij vrouwen plasincontinentie veroorzaken of aan het licht brengen. Zumba, trail of gewoonweg joggen en gymnastiek behoren tot de risicosporten door de herhaaldelijke inspanningen, het springen en de intra-abdominale druk die ze uitoefenen. Moeten vrouwen het sporten dan opgeven om zich tegen incontinentie te beschermen? Dr. Gaëlle Fiard is voorzitter van de Franse Vereniging van urologen in opleiding. Ze beantwoordt onze vragen.

Kan sporten urineverlies uitlokken?

“Ja, sporten kan leiden tot urineverlies, maar niet alle sporten doen dat en het gebeurt ook niet bij alle vrouwen. Niet alle vrouwen zijn op dat vlak namelijk gelijk”, vertelt dr. Gaëlle Fiard. “Sommige zijn door hun constitutie vatbaarder voor incontinentie  dan andere.” 

Welke activiteiten geven het meeste risico?

De risicosporten zijn sporten die druk uitoefenen op het perineum, en dan vooral felle en herhaaldelijke druk. «Dat is bijvoorbeeld het geval bij trendy activiteiten zoals zumba, trail of gewoonweg joggen. Ook gymnastiek, trampoline en gewichtheffen beoefend op hoog niveau, in competitie dus, zijn risicosporten, zij het in mindere mate», aldus nog dr. Fiard.

Initialement publié par Isabelle Eustache, journaliste santé le 18/10/2016 - 12h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, journaliste santé le 02/11/2016 - 12h52

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Gaëlle Fiard, voorzitter AFUF (Association Française des Urologues en Formation)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Urineverlies bestrijden met informatie Geüpdatet op 16/04/2007 - 00h00

Duizenden Belgen van alle leeftijden kampen met ongewild urineverlies. Dat is niets om zich over te schamen en ook niets om dood te zwijgen. In tegendeel, men moet erover praten met een arts om zo doeltreffend mogelijk behandeld te kunnen worden.

Meer artikels