• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vrouwen die roken vroeger in de menopauze

Vrouwen die roken vroeger in de menopauze

Roken vervroegt het begin van de menopauze  met minstens een jaar! Bij sommige vrouwen heeft de menopauze  bovendien gevolgen voor de levenskwaliteit en voor het seksleven. Nog een goede reden dus om te stoppen met roken of er liever nooit mee te beginnen.

Roken vervroegt het begin van de menopauze

Roken is de grootste vijand van vrouwen. Cardiovasculaire problemen, verhoogd risico op kanker, vroegtijdige veroudering van de huid, mond- en tandproblemen, verminderde vruchtbaarheid, seksuele problemen (vaginale droogte), vroegtijdige menopauze … de lijst is lang.

Wat dat laatste betreft, bevestigt een nieuwe studie het effect van roken op de menopauze en levert ze ook concrete cijfers.

 

Rooksters komen vroeger in de menopauze!

Het stilvallen van de hormoonproductie door de eileiders treedt op natuurlijke wijze op, gemiddeld rond het 52e levensjaar. Dat luidt ook het einde van de vruchtbaarheid in. Deze overgangsperiode in het leven van vrouwen wordt nogal geducht, omdat de menopauze gepaard kan gaan met heel wat min of meer hinderlijke symptomen. Sommige kunnen de levenskwaliteit, en ook het seksleven, grondig beïnvloeden. Meestal gaat het om opvliegers, vaginale droogte, slaapstoornissen, stemmingswisselingen, enz…

 

De leeftijd waarop de menopauze begint, werd bepaald aan de hand van elf studies die alles samen meer dan 44.000 vrouwen hebben gevolgd. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen de rooksters en de niet-rooksters.

De uitslag: roken verhoogt het risico om al voor het 50e levensjaar in de menopauze te komen met 26%. De onderzoekers besluiten dat roken bij vrouwen het risico op vroegtijdige menopauze met 35% tot 49% vergroot.

 

Artikel gepubliceerd door op 14/11/2011

Bronnen: Sun Lu et al., Ménopause, 19 September 2011, doi: 10.1097/gme.0b013e318224f9ac.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Seksuele problemen na uw vijftigste

Vindt u het artikel interessant?