Dr Philippe Presles

Vrouwen 75-plussers

Gepubliceerd door Dr Philippe Presles op 09/02/2011 - 17h40
-A +A

1/ Algemene preventie en levenshygiëne

Een gezonde levensstijl kan heel wat ernstige ziekten voorkomen of aanzienlijk vertragen, zoals een hartinfarct, een cerebrovasculair accident (beroerte), diabetes, nierinsufficiëntie, kanker en de ziekte van Alzheimer. Al die goede leefgewoonten zorgen ook voor een betere levenskwaliteit:

  • Regelmatige en aangepaste lichaamsbeweging nemen (wandelen, fietsen, joggen, zwemmen enz.). Een sedentaire levensstijl (altijd de wagen nemen, ook voor korte afstanden, de lift nemen voor één of twee verdiepingen enz.) is schadelijk voor de gezondheid. Ideaal is 30 minuten bewegen per dag. Streef daarbij naar voldoende afwisseling.
  • Een evenwichtige voeding nastreven, met dagelijks minstens 5 porties groenten en fruit, en met 2 tot 3 keer per week vis op het menu. Consumptie van snelle suikers beperken. Te veel dierlijke vetten vermijden, onder meer in sausen, fijne vleeswaren, boter, kazen en gebak. Zuinig omspringen met zout en geen zoutvat op tafel zetten.
    Opgelet: dit eetpatroon moet aangepast worden bij overgewicht, diabetes of hypercholesterolemie (te hoge cholesterol). Hou u daarbij aan de voorschriften van uw arts.
  • Weinig alcohol drinken (maximaal 1 tot 2 glazen per dag).
  • Tabak vermijden (volledig stoppen): raadpleeg elk jaar uw arts zolang u niet volledig ontwend bent.
  • Stress beperken, want stress is ongezond. Leer nutteloze stress te vermijden en neem minstens één keer per dag ontspanning.
  • Uw huid beschermen door zonneproducten te gebruiken en niet langdurig onbeschermd in de zon te blijven.

Naast die levensstijlmaatregelen is het essentieel om trouw en stipt uw geneesmiddelen te nemen tegen hypertensie, hypercholesterolemie of diabetes. Van deze drie types behandelingen is duidelijk bewezen dat ze de levensverwachting verlengen.

Al deze leefgewoonten en voorzorgsmaatregelen samen helpen valpartijen te voorkomen (een actief leven houdt de zintuigen alert en de spieren in stand).

2/ Kankerscreening

Screenings hebben als doel de belangrijkste kankers vroegtijdig op te sporen, waardoor in de grote meerderheid van de gevallen 100 % genezing mogelijk is.

Alle vrouwen moeten systematisch de volgende routinescreenings laten uitvoeren:

Borstkanker: het jaarlijkse klinische onderzoek moet worden voortgezet.

Huidkanker of melanoom:

Raadpleeg een dermatoloog bij een verdacht schoonheidsvlekje of zwart puistje (onregelmatige, asymmetrische vorm, heterogene kleur, meer dan 6 mm groot). Bij twijfel moet u zich hoe dan ook verder laten onderzoeken, want melanoom kan volledig genezen worden als het tijdig geopereerd wordt, zo niet is de prognose slecht.


Kankerscreening bij rooksters:

NKO-/longkanker:

Rooksters moeten elk jaar hun behandelend arts raadplegen (NKO-onderzoek of zo nodig zelfs longscan, op voorschrift van de behandelend arts, de NKO-specialist of een pneumoloog).
Bij stemverandering of aanhoudende hoest moet u onmiddellijk een NKO-specialist raadplegen.

Gepubliceerd door Dr Philippe Presles op 09/02/2011 - 17h40
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Zitta

• Vrouwen 40-49 jaar
• Vrouwen 50-64 jaar
• Vrouwen 75-plussers
Zijn er geen vrouwen tussen 65- en 74 jaar ? ;-)

PUB
Lees ook
Gezonde tanden: uw tien goede voornemens Geüpdatet op 13/01/2015 - 16h21

Om het nieuwe jaar goed in te zetten, geven we u tien speciale tips mee om uw mond en tanden gezond te houden . Als we ons hele leven goede tanden willen hebben, moeten we namelijk de juiste handelingen kennen en ze elke dag in de praktijk brengen, a...

Vertroetel uw tanden! Geüpdatet op 14/10/2003 - 00h00

De Belg koopt gemiddeld minder dan 2 tandenborstels per jaar, terwijl het aan te raden is om ze 4 keer te vervangen. En met 280 ml tandpasta per jaar zijn we hekkensluiter in het Europese peloton. 1 op de 2 Belgen gaat nauwelijks één keer per jaar na...

Meer artikels