Voorkom CVA: eet chocolade!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, journaliste santé op 30/03/2016 - 10h26
-A +A

Chocolade wordt beschouwd als een gezond product, op voorwaarde dat u de juiste keuze maakt en er niet te veel van eet.

Zo zou chocolade een beschermend effect hebben tegen depressie, kanker en hart- en vaatziekten.

Chocolade helpt ook bij de preventie van cerebrovasculaire accidenten (CVA’s of beroerten), die zo vaak voorkomen in ons land.

Chocolade als preventie van CVA bij mannen

Om de weldaden van regelmatige consumptie van dit heerlijke snoepgoed na te gaan, voerden Zweedse onderzoekers een studie uit bij meer dan 37.000 mannen tussen 49 en 75 jaar, die ze gedurende tien jaar volgden.

Daarbij evalueerden ze regelmatig hun gezondheidstoestand en hun eetgewoonten via een vragenlijst, met daarin de te verwachten vraag: “Hoe vaak eet u chocolade?”

Tijdens die tien jaar follow-up deden zich ongeveer 2.000 cerebrovasculaire accidenten (CVA’s) voor.

Daarbij bleek dat mannen die de meeste cacao verorberden – met name gemiddeld 63 g chocolade per week – 17 % minder risico liepen op een CVA.

Conclusie: chocolade helpt CVA te voorkomen bij mannen.

 

Chocolade vermindert ook het beroerterisico bij vrouwen

En hoe zit het bij vrouwen? Om die vraag te beantwoorden, analyseerden diezelfde onderzoekers de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp. Ze selecteerden uiteindelijk 5 studies met in totaal een zeer groot aantal proefpersonen, onder wie 4.260 CVA-patiënten (zowel mannen als vrouwen).

De conclusie is vergelijkbaar: de grootste cacaoconsumenten zien hun CVA-risico met 19 % dalen. Bovendien daalt dat risico nog eens met bijna 14 % voor elke 50 g extra chocolade per week.

Initialement publié par Isabelle Eustache, journaliste santé le 09/04/2013 - 14h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, journaliste santé le 30/03/2016 - 10h26

Susanna C. Larsson et coll. Neurology, 29 août 2012. (1) Khan N et al.,.DOI:10.1016/j.numecd.2011.02.001.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Cacao: een goede gezondheidsbondgenoot Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

In volle feestperiode publiceerde Zwitserse onderzoekers de resultaten van een studie waaruit blijkt dat chocolade goed is voor de slagaders. Het gaat niet om alle soorten chocolade, maar wel om de pure variant met 70% cacao!

Geen feest zonder chocolade! Geüpdatet op 13/12/2013 - 12h24

De chocoladefans weten het maar al te goed: bij een feest hoort chocolade . En ze mogen gerust zijn, zolang we maar maat houden heeft cacao – het hoofdbestanddeel van chocolade – tal van gezondheidstroeven.

Chocolade is goed voor het hart Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h54

Chocolade krikt het moreel op als we een dipje hebben, dat weet iedereen. Maar chocolade is ook goed voor het hart . Een recente studie levert daar nog maar eens het bewijs van. Verstokte chocolade-eters zouden namelijk een kleiner risico lopen op ee...

Hypertensie? Twee stukjes chocolade per dag! Gepubliceerd op 14/04/2014 - 16h16

Door zijn rijkdom aan antioxiderende moleculen, behoort cacao tot de zogenaamde gezonde voedingsmiddelen. De weldaad van cacao voor de cardiovasculaire gezondheid werden bevestigd. Trouwens, twee blokjes pure chocolade per dag volstaan om hypertensie...

Meer artikels