• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    4 mening
  • Getuigenissen (0)

Voorkom CVA: eet chocolade!

Voorkom CVA: eet chocolade!

Chocolade wordt beschouwd als een gezond product, op voorwaarde dat u de juiste keuze maakt en er niet te veel van eet.

Zo zou chocolade een beschermend effect hebben tegen depressie, kanker en hart- en vaatziekten.

Chocolade helpt ook bij de preventie van cerebrovasculaire accidenten (CVA’s of beroerten), die zo vaak voorkomen in ons land.

Chocolade als preventie van CVA bij mannen

Om de weldaden van regelmatige consumptie van dit heerlijke snoepgoed na te gaan, voerden Zweedse onderzoekers een studie uit bij meer dan 37.000 mannen tussen 49 en 75 jaar, die ze gedurende tien jaar volgden.

Daarbij evalueerden ze regelmatig hun gezondheidstoestand en hun eetgewoonten via een vragenlijst, met daarin de te verwachten vraag: “Hoe vaak eet u chocolade?”

Tijdens die tien jaar follow-up deden zich ongeveer 2.000 cerebrovasculaire accidenten (CVA’s) voor.

Daarbij bleek dat mannen die de meeste cacao verorberden – met name gemiddeld 63 g chocolade per week – 17 % minder risico liepen op een CVA.

Conclusie: chocolade helpt CVA te voorkomen bij mannen.

 

Chocolade vermindert ook het beroerterisico bij vrouwen

En hoe zit het bij vrouwen? Om die vraag te beantwoorden, analyseerden diezelfde onderzoekers de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp. Ze selecteerden uiteindelijk 5 studies met in totaal een zeer groot aantal proefpersonen, onder wie 4.260 CVA-patiënten (zowel mannen als vrouwen).

De conclusie is vergelijkbaar: de grootste cacaoconsumenten zien hun CVA-risico met 19 % dalen. Bovendien daalt dat risico nog eens met bijna 14 % voor elke 50 g extra chocolade per week.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, journaliste santé op 30/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 09/04/2013

Bronnen: Susanna C. Larsson et coll. Neurology, 29 août 2012. (1) Khan N et al.,.DOI:10.1016/j.numecd.2011.02.001.

Vindt u het artikel interessant?