Vogelgriep: angst is nooit logisch!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/04/2006 - 00h00
-A +A

De vogelgriep jaagt me angst aan. Ik ben bang voor een epidemie op wereldschaal met miljoenen doden zoals tijdens de Spaanse griep... Toch is dit wellicht niet het grootste risico dat in mijn leven aanwezig is... Waarom jagen bepaalde risico's ons meer angst aan dan andere?

Angst en beklemmend gevoel

Sommige gebeurtenissen die zich potentieel kunnen voordoen maken ons angstig. En het zijn niet de meest voor de hand liggende. Zo zijn velen van ons bang om het vliegtuig te nemen, terwijl het veel gevaarlijker is om in een auto te stappen. Het is dus niet de realiteit van het gevaar dat ons angst aanjaagt, maar wat wij ons ervan voorstellen.Christelle geeft toe: "Ik ben heel bang voor pedofielen voor mijn kinderen. Mijn jongste is nochtans nog maar een paar maanden oud en de pediater vertelde mij dat er op deze leeftijd een groot risico bestaat dat de baby bij het verschonen van de tafel valt. Als ik hem bijvoorbeeld een paar seconden alleen zou laten om de telefoon op te nemen..."

Vergeten van het gewone risico

Wat gebeurt, is dat we het gewone risico uiteindelijk vergeten. Misschien is het een reflex van zelfbehoud waardoor we niet in een continue staat van angst moeten leven. Gelukkig maar dat we aan dit reële gevaar wennen, de voorwaarde is natuurlijk wel dat we het ook niet gaan negeren. Op die manier vereist het een inspanning om zich beschermen tegen een concreet aanwezig gevaar, omdat het ons amper angst aanjaagt!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/04/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Leren aanvaarden vermindert het emotionele leed Geüpdatet op 21/09/2009 - 00h00

Als iets ons niet aanstaat, hebben we automatisch de neiging om ertegen in te gaan. Dat kan zowel om negatieve gedachten gaan als om pijnlijke gevoelens. Deze strijdbare reactie is heel natuurlijk... Alleen is dat gevecht in onze innerlijke wereld me...

De A/H1N1-griep: wat nu? Geüpdatet op 22/02/2010 - 00h00

Na een verontrustend en zelfs angstwekkend begin, heeft de A/H1N1-griep uiteindelijk ons land via de achterdeur verlaten, zonder al te veel slachtoffers te maken. Wat was nu bijzonder aan die griep? En zijn we er nu definitief van bevrijd?

Een persoon die een remissie na kanker beleeft, steunen Geüpdatet op 19/10/2004 - 00h00

De diagnose van kanker is moeilijk te aanvaarden en er is tijd voor nodig om het nieuws te verwerken. De behandeling is vaak zwaar en soms agressief. En daarna? Men zou kunnen denken dat het ergste voorbij is. Maar dat klopt niet. De herstelperiode i...

Meer artikels