• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vogelgriep: angst is nooit logisch!

Vogelgriep: angst is nooit logisch!De vogelgriep jaagt me angst aan. Ik ben bang voor een epidemie op wereldschaal met miljoenen doden zoals tijdens de Spaanse griep... Toch is dit wellicht niet het grootste risico dat in mijn leven aanwezig is... Waarom jagen bepaalde risico's ons meer angst aan dan andere?

Angst en beklemmend gevoel

Sommige gebeurtenissen die zich potentieel kunnen voordoen maken ons angstig. En het zijn niet de meest voor de hand liggende. Zo zijn velen van ons bang om het vliegtuig te nemen, terwijl het veel gevaarlijker is om in een auto te stappen. Het is dus niet de realiteit van het gevaar dat ons angst aanjaagt, maar wat wij ons ervan voorstellen.Christelle geeft toe: "Ik ben heel bang voor pedofielen voor mijn kinderen. Mijn jongste is nochtans nog maar een paar maanden oud en de pediater vertelde mij dat er op deze leeftijd een groot risico bestaat dat de baby bij het verschonen van de tafel valt. Als ik hem bijvoorbeeld een paar seconden alleen zou laten om de telefoon op te nemen..."

Vergeten van het gewone risico

Wat gebeurt, is dat we het gewone risico uiteindelijk vergeten. Misschien is het een reflex van zelfbehoud waardoor we niet in een continue staat van angst moeten leven. Gelukkig maar dat we aan dit reële gevaar wennen, de voorwaarde is natuurlijk wel dat we het ook niet gaan negeren. Op die manier vereist het een inspanning om zich beschermen tegen een concreet aanwezig gevaar, omdat het ons amper angst aanjaagt!

Artikel gepubliceerd door op 04/04/2006

Vindt u het artikel interessant?