Voetbreuk

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Botbreuk van een of meer botstukken van de voet. Een breuk van het sprongbeen ontstaat veelal door een val van een hoogte, waarbij sterke buiging plaatsvindt in het bovenste spronggewricht. Een dergelijke breuk kan vaak met een ontwrichting van het sprongbeen gepaard gaan.

Breuken van het hielbeen ontstaan ook meestal door een val van grote hoogte. De verschijnselen zijn:
- sterke zwelling in de streek van het hielbeen;
- sterke drukpijnlijkheid;
- onmacht om te staan.

Breuken van de middenvoet ontstaan meestal door direct geweld. Breuken van de individuele middenvoetsbeentjes komen ook voor na lange marsen (zogenoemde marsfractuur¹. Soms ontdekt men deze laatste soort breuken pas aan de kogelvormige, pijnlijke botwoekering, die om de schacht van het tweede, derde of vierde middenvoetsbeentje gevoeld kan worden.
Breuken van de tenen ontstaan door stoten of doordat er een zwaar voorwerp op terechtkomt. Ze zijn vrij onschuldig. Door een pleisterverband of tape kan de gebroken teen worden bevestigd aan de teen ernaast.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ribbreuken in de kijker Geüpdatet op 08/07/2016 - 09h22

Een gebroken rib is het meest voorkomende letsel van de borstkas. Is het ernstig? Wat zijn de symptomen? Hoe wordt een gebroken rib behandeld? Een overzichtje van wat u zeker moet weten over gebroken ribben .

Osteoporose: onderschatte gevolgen Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Osteoporose verhoogt het risico op breuken . Jammer genoeg zorgen die breuken dikwijls voor een vermindering op lange termijn van de levenskwaliteit en de zelfstandigheid van de persoon in kwestie. Deze botziekte diagnosticeren en behandelen is dus e...

Geen sterke botten zonder melk Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

Het aantal botbreuken ligt drie maal hoger bij kinderen die geen melk drinken. Een reden om de trend van de frisdrankconsumptie bij de jeugd om te buigen: meer melk drinken is de boodschap.

Meer artikels