• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Voetbal: wat je als ouder moet weten over Osgood-Schlatter

Voetbal: wat je als ouder moet weten over Osgood-Schlatter

Ouders die hun kind op zijn 4de of 5de inschrijven in de voetbalclub zijn vandaag geen uitzondering meer. Dat is wel niet zonder risico's!

Voetbal: belastend voor kleine kinderen

Het schoppen tegen de bal bij het voetballen is voor kleine kinderen verhoudingsgewijs veel meer belastend dan voor volwassenen. Op termijn kan het zelfs tot kwetsuren leiden. Het is dan ook raadzaam om kinderen een aantal beperkingen op te leggen. Vroeger gold als regel dat kinderen niet meer dan acht uur sport per week mochten doen. Maar die regel betekent eigenlijk weinig. Als het kind loopt, springt en zich amuseert als het diverse activiteiten beoefent die al zijn lichamelijke functies stimuleren, mag het die grens zonder enig probleem overschrijden. Waar het hem om gaat is dat het trainen bepaalde gevolgen kan hebben voor kinderen in de groeifase.
Iedereen weet dat het skelet in de eerste levensjaren nog erg broos is.

Voetbal: het beendergestel in ontwikkeling

Vergeleken met de andere organen heeft het botweefsel veel tijd nodig om zich te ontwikkelen. Het is nog zacht op een moment dat structuren zoals de pees of de spier al volgroeid zijn. Bij zware belasting kunnen er barstjes ontstaan en in het slechtste geval kan er zelfs een stukje bot worden losgetrokken (bruuske bewegingen). Uit onderzoek blijkt dat 15 tot 25% van de jonge voetbalspelers dit soort trauma's oploopt aan de knie. Dit syndroom staat bekend als de ziekte van Osgood-Schlatter. Het is genoemd naar de twee artsen die de aandoening in 1903 hebben ontdekt.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011
Origineel artikel geschreven door op 07/11/2006

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Special voetbal: tips voor een spel zonder letsels

Vindt u het artikel interessant?