PUBLICITÉ

Voedselveiligheid in de zomer

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/07/2012 - 09h58
-A +A

Verse voedingswaren, diepvriesproducten, restjes, hoe moet je het risico op een voedselvergiftiging vermijden in de zomer, wanneer de hoge temperaturen het woekeren van kiemen bevorderen?

Door een aantal regels te respecteren! We kennen de regels wel, maar ze nog eens herhalen kan nooit kwaad, integendeel!

PUB

De basisregels van de voedselveiligheid

  • Bewaar voedingsmiddelen in de ijskast. Neem de goede gewoonte aan om voedsel nooit op kamertemperatuur te bewaren, ook niet als u het binnen afzienbare tijd gaat bereiden. Vlees hoeft bijvoorbeeld niet twee uur voor het bakken uit de ijskast gehaald te worden!
  • Ontdooi voedingsmiddelen nooit op kamertemperatuur. Kies voor het langzaam ontdooien in de ijskast. Kan dat niet, dan gebruikt u de microgolfoven of de oven als ontdooier. 
  • Restjes moeten zo snel mogelijk in de ijskast of in de diepvriezer en wel in een andere verpakking dan die die gebruikt werd voor het bereiden of het opdienen van het voedsel.
  • Plaats restjes van bereid voedsel nooit open en bloot in de ijskast. Gebruik doosjes met hermetische sluiting, plastic film of aluminiumpapier. 
  • Eet restjes binnen de twee dagen na de bereiding op.
  • Bewaar en eet geen restjes van een voedingsmiddel of een gerecht dat diepgevroren werd.
  • Restjes moeten heel warm opgediend worden. Ze mogen nooit meer dan één keer opgewarmd worden. 
  • Was uw handen voordat ze in contact komen met voedingsmiddelen. Voor het eten moet iédereen zijn handen wassen. 
  • Respecteer systematisch en zorgvuldig de uiterste verbruiksdatum. Volg ook de bewaarinstructies vermeld op de verpakking van een product.
  • Zorg ervoor dat voedingsmiddelen op de juiste plek in de ijskast liggen. Elke hoogte stemt overeen met een bepaalde temperatuur. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing. 
  • Maak regelmatig uw ijskast schoon. Ontsmet de ijskast liefst met bleekwater.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 21/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/07/2012 - 09h58
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ