Voedselovergevoeligheid wordt schrikbeeld voor steeds meer mensen

Gepubliceerd door Dr Peter Mareen op 03/08/2004 - 00h00
-A +A

Almaar meer mensen hebben last van voedselovergevoeligheid. Ze worden doodziek van een stukje fruit, een glas melk, een bruine boterham met kaas,…

PUB

Afweersysteem ontregeld

Ons afweersysteem maakt in normale omstandigheden antistoffen aan tegen deeltjes die niet thuishoren in het lichaam, zoals virussen of bacteriën. Bij iemand met voedselallergie maakt het lichaam antistoffen tegen bepaalde voedingsstoffen aan, bijvoorbeeld kippenei. Het ei dat in een koekje zit kan al (soms zeer ernstige) klachten geven.

Voedselintolerantie

Niet alle mensen die klachten hebben na het eten van bepaalde voedingsmiddelen lijden aan voedselallergie. Zij kunnen ook een voedselintolerantie hebben. Psychische factoren kunnen bijvoorbeeld een rol spelen: de persoon in kwestie is dan "allergisch" voor een voedingsmiddel in figuurlijke zin. Een andere oorzaak van voedselintolerantie is een gebrek aan enzymen: bij lactose-intolerantie ontstaat bijvoorbeeld diarree na de inname van melkproducten omdat het lichaam niet in staat is om lactose (melksuiker) af te breken.

Gepubliceerd door Dr Peter Mareen op 03/08/2004 - 00h00 De Feyter A. Over voedselovergevoeligheid Info Ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen juni 2004:5. Mareen P et al. Voedselallergie. Hotspot ziekenhuis Maria Middelares Gent, mei 2002:1-4.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Misschien heb ik wel een voedselallergie… Geüpdatet op 27/06/2011 - 15h26

Soms reageert ons afweersysteem op overdreven wijze op bepaalde voedingswaren. We hebben dan een voedselallergie . Maar hoe herkennen we een voedselallergie ? Wat zijn de symptomen van een voedselallergie ?

Astma, rhinitis en andere allergieën Gepubliceerd op 31/03/2015 - 14h56

De frequentie en de ernst van allergieën nemen alleen maar toe. Of het nu om allergische rhinitis gaat, een voedselallergie of ook astma , het zijn aandoeningen die het dagelijks leven behoorlijk belasten, zowel thuis als op het werk.

Zijn voedselallergieën te voorkomen? Geüpdatet op 21/11/2011 - 10h53

Zo’n 30% van de kinderen jonger dan 15 jaar heeft een of andere allergie. Allergieën zijn daarmee de op drie na meest voorkomende chronische ziekte. Preventie is dus cruciaal, maar slechts weinig maatregelen zijn tot dusver ook doeltreffend gebleken....

Meer artikels