• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Voedselovergevoeligheid wordt schrikbeeld voor steeds meer mensen

Voedselovergevoeligheid wordt schrikbeeld voor steeds meer mensenAlmaar meer mensen hebben last van voedselovergevoeligheid. Ze worden doodziek van een stukje fruit, een glas melk, een bruine boterham met kaas,…

Afweersysteem ontregeld

Ons afweersysteem maakt in normale omstandigheden antistoffen aan tegen deeltjes die niet thuishoren in het lichaam, zoals virussen of bacteriën. Bij iemand met voedselallergie maakt het lichaam antistoffen tegen bepaalde voedingsstoffen aan, bijvoorbeeld kippenei. Het ei dat in een koekje zit kan al (soms zeer ernstige) klachten geven.

Voedselintolerantie

Niet alle mensen die klachten hebben na het eten van bepaalde voedingsmiddelen lijden aan voedselallergie. Zij kunnen ook een voedselintolerantie hebben. Psychische factoren kunnen bijvoorbeeld een rol spelen: de persoon in kwestie is dan "allergisch" voor een voedingsmiddel in figuurlijke zin. Een andere oorzaak van voedselintolerantie is een gebrek aan enzymen: bij lactose-intolerantie ontstaat bijvoorbeeld diarree na de inname van melkproducten omdat het lichaam niet in staat is om lactose (melksuiker) af te breken.

Artikel gepubliceerd door op 03/08/2004

Bronnen: De Feyter A. Over voedselovergevoeligheid Info Ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen juni 2004:5. Mareen P et al. Voedselallergie. Hotspot ziekenhuis Maria Middelares Gent, mei 2002:1-4.

Vindt u het artikel interessant?