Voedseldiversificatie bij baby’s: vijf aanbevelingen

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 30/11/2015 - 16h47
-A +A

Moedermelk of babymelk blijft de basis van de voeding tijdens de voedseldiversificatie. Dat proces verloopt volgens heel precieze regels, maar vraagt ook gewoon wat gezond verstand. Hieronder vindt u vijf tips voor een geslaagde diversificatie. Het is de garantie voor een gevarieerde en evenwichtige voeding op volwassen leeftijd én verkleint het risico op latere ziektes.

PUB

Voedseldiversificatie: niet te vroeg en niet te laat

De voedseldiversificatie moet tussen de vierde en zesde maand na de geboorte beginnen. Niet vroeger en ook niet later. Kinderen die vóór hun vierde maand iets anders dan moedermelk of babymelk beginnen te eten, lopen meer kans op obesitas op volwassen leeftijd(1) en lopen vooral ook meer risico op allergieën(2). Als voedingsmiddelen die erom bekend staan allergieën op te wekken - zoals eieren, vis, dopvruchten, kiwi’s, selder of zeevruchten - anderzijds te laat worden ingevoerd, lopen kinderen meer kans om een allergie voor deze voedingsmiddelen te ontwikkelen; als de introductie ervan ongeveer vanaf de zesde maand gebeurt, zullen ze er makkelijker een goede tolerantie voor verwerven(3).

Moedermelk of babymelk blijven centraal staan

Het is raadzaam om als het kan ook na de voedseldiversificatie borstvoeding te blijven geven. Moedermelk of babymelk zorgen namelijk voor een voldoende melkopname.

Maar vaak, en dat zien we vooral bij Europese vrouwen, hebben moeders moeite om ook na de vijfde of zesde maand nog 700 tot 800 ml/dag melk aan te maken. Een deel van de melkbehoefte kan dan worden gedekt met andere melk (bij voorkeur babymelk; de samenstelling van deze melk komt het dichtst in de buurt van wat de baby aan voedingsstoffen nodig heeft). Ook bij de introductie van de nieuwe voeding rond de vijfde of zesde maand blijft melk de basis van de voeding, en dat tot de baby een jaar oud is. Al die tijd heeft hij ongeveer 500 ml melk per dag nodig.

Tijdens het eerste levensjaar wordt de ijzerbehoefte van baby’s trouwens voor een groot deel gedekt door de babymelk. Alle soorten zijn verrijkt met 1mg/100ml ijzer; de dagelijkse behoefte tussen 6 en 36 maanden bedraagt ongeveer 1 mg/kg/dag.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 30/11/2015 - 16h47

Pediatrics 2011;127:e544-51. ; (2) Pediatrics 1990;86:541-6. ;(3) Acta Paediatr Scand 1983;72:411-4; (4) Arch Pediatr 2015; (5) Am J Clin Nutr 2014; 99: 1041–51; (6) ANSES. ANC acides gras. Mai 2011; (7) Arch Pediatr 2014; 21: 424-38 ; (8) Arch Pediatr 2014; 21: 521-8 ; (9) Clin Nutr 2008;27: 849-57; (10) Food Quality and Preference 2007;18(8):1023-32;

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welke melk is goed voor mijn baby? Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h39

De melk van de moeder heeft natuurlijk de absolute voorkeur. Maar als die om lichamelijke of psychische redenen niet of niet meer beschikbaar is, zal de kinderarts een babymelk voorschrijven. Er bestaan wel heel veel soorten. Hoe moet u in het grote...

Babyvoeding: hoe zorgen we voor een goede afwisseling? Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Tijdens het eerste levensjaar verdrievoudigt het gewicht van een baby . De hersenmassa groeit aan met 2 gram per dag en na één jaar bedraagt de lichaamslengte 1,5 keer de lengte bij de geboorte. De brandstof voor deze veranderingen is de babyvoeding...

Meer artikels