Voedseldiversificatie bij baby’s: pas na vier maanden!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/05/2012 - 14h53
-A +A

Volgens de recentste aanbevelingen moet de  voedseldiversificatie bij baby’s vier tot zes maanden na de geboorte beginnen en in ieder geval niet voor de vierde maand. Pasgeboren baby’s moeten namelijk psychomotorisch, maar ook op het vlak van spijsvertering, metabolisme en sociale ontwikkeling voldoende rijp zijn. De basisregels voor een vlekkeloos verlopende voedseldiversificatie.

PUB

Op welke leeftijd moet de voedseldiversificatie beginnen?

Een te vroegtijdige voedseldiversificatie - dat wil zeggen voor de vierde levensmaand - wordt om verschillende redenen afgeraden:

  • Kinderen zijn dan nog niet in staat om het voedsel dat hen wordt voorgezet goed te verteren en om te zetten.
  • Ze kunnen een allergie ontwikkelen omdat hun afweersysteem nog niet voldoende ontwikkeld is en ze dus niet kunnen reageren op de vele allergene stoffen waarmee ze in contact komen.

ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) (1) raadt in haar recentste rapport wel aan om de voedseldiversificatie voor de 26ste levensweek te beginnen, dus voor het einde van de zesde maand.

 

Voedseldiversificatie van baby’s in de praktijk

  • Begin met de voedseldiversificatie door enkele koffielepels groenten of fruit - altijd gekookt of gestoofd - voor of na het flesje te geven. Of doe ze rechtstreeks in het flesje.
  • Voer de nieuwe levensmiddelen altijd één voor één in. De baby aanvaardt en verteert ze dan makkelijker.
  • Als uw kind een bepaald levensmiddel weigert, moet u dat daarom nog niet laten vallen. Zet het hem later nog eens voor.
  • Dwing uw kind nooit om zijn flesje of kommetje volledig leeg te maken.
  • Voeg geen zout toe aan het eten.
  • Sommige levensmiddelen mogen pas later worden ingevoerd, ook als de baby geen enkel gezondheidsprobleem heeft of geen enkel risico op allergieën loopt. Zo worden levensmiddelen die gluten bevatten beter niet voor de zesde levensmaand ingevoerd. Koemelk wordt best niet voor het derde levensjaar gegeven, eieren niet voor de zesde levensmaand, en andere eetwaren die mogelijk allergieën kunnen uitlokken - zoals vruchten in de dop of producten waar pindanoten in zitten - niet voor één jaar.
  • Als de gediversifieerde voeding goed is voor een volwaardige maaltijd, kunt u de groeimelk invoeren à rato van 500 ml per dag en dat tot drie jaar.
  • Geef uw kind tijdens of buiten de maaltijd alleen water te drinken. Water is niet echt nodig voor het kind één jaar is, tenzij het erg heet is.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/05/2012 - 14h53 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/05/2012 - 14h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Voedseldiversificatie bij baby’s: vijf aanbevelingen Geüpdatet op 30/11/2015 - 16h47

Moedermelk of babymelk blijft de basis van de voeding tijdens de voedseldiversificatie. Dat proces verloopt volgens heel precieze regels, maar vraagt ook gewoon wat gezond verstand. Hieronder vindt u vijf tips voor een geslaagde diversificatie. Het i...

Voedseldiversificatie: acht tips om de rust te bewaren Geüpdatet op 09/03/2016 - 14h24

Met vier maanden beginnen baby’s nieuwe smaken te ontdekken. Ze hebben dan al snel niet genoeg meer aan melk alleen en moeten dus andere dingen leren eten. Die ontdekkingsfase is een mooi avontuur, maar ze verloopt lang niet altijd even rustig. Enkel...

Moederschap: succesvol met de pasgeboren baby naar huis Geüpdatet op 26/04/2016 - 14h39

Voor een jonge moeder die met haar kersverse baby de kraamkliniek verlaat, is het vaak een sprong in het onbekende. Ze moet het nu doen zonder de permanente bijstand en hulp van de vroedvrouwen waarop ze sinds de bevalling kon rekenen. Toch is er gee...

Meer artikels