Voedselallergieën: nog altijd in opmars...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 07/02/2006 - 00h00
-A +A

Het aantal voedselallergieën zou de voorbije twintig jaar nagenoeg verdubbeld zijn. Vermijding blijft vandaag dan ook de beste preventie, plus langdurige borstvoeding en voedingsdiversificatie vanaf zes maanden, niet vroeger...

PUB

Op 12 en 13 januari hadden in het Pasteur-instituut in Parijs de traditionele JONAS-dagen plaats. Op het menu: voedselallergieën, die zich met duizelingwekkende snelheid naar de top van de meest voorkomende ziekten aan het werken zijn. Volgens de WGO is het al de zesde belangrijkste ziekte op wereldvlak, en inderdaad: het is overal ter wereld een echt volksgezondheidsprobleem geworden, ook al slaat het nog altijd vooral toe in de ontwikkelde landen.

Koemelk: de grootste boosdoener

4 tot 7 % van alle kinderen loopt voortaan risico om allergisch te worden. Een in Frankrijk uitgevoerde enquête die becommentarieerd werd door dr. Jean-Pierre Chouraqui (kinderarts in Grenoble) brengt enkele waardevolle gegevens aan het licht over het profiel van het allergische kind. De ziekte wordt opgespoord op een gemiddelde leeftijd van drie en een half jaar, en de meest voorkomende allergie is koemelkallergie (15,9 %), gevolgd door allergie voor eieren (12,6 %) en schaalvruchten (aardnoten bijvoorbeeld; 10,4 %).Met uitzondering van schaalvruchten verdwijnen die "ernstige" allergieën uiteindelijk, meestal vóór het vijfde levensjaar.

Allergisch voor het leven?

Nieuw is dat veel producten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Daardoor komen allergieën die vroeger zeldzamer waren, zoals die voor exotische vruchten (kiwi's, …), walnoten, sesamzaad of schaaldieren, vandaag meer voor. Maar ook al verdwijnt melkintolerantie met de jaren, ze kan vervangen worden door andere allergieën. Een allergisch kind maakt veel kans om als volwassene allergisch te blijven, ook kunnen er andere boosdoeners in het spel zijn. Bovendien lopen allergische kinderen ook risico op astma.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 07/02/2006 - 00h00 Journées de la Nutrition Appliquées à la Santé (JONAS), 12 en 13 januari, Pasteur-instituut, Parijs. Journal du médecin/Artsenkrant 1727, 24 januari 2006, p.10.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zijn voedselallergieën te voorkomen? Geüpdatet op 21/11/2011 - 10h53

Zo’n 30% van de kinderen jonger dan 15 jaar heeft een of andere allergie. Allergieën zijn daarmee de op drie na meest voorkomende chronische ziekte. Preventie is dus cruciaal, maar slechts weinig maatregelen zijn tot dusver ook doeltreffend gebleken....

Interview: de allergieën slaan op hol... Geüpdatet op 18/03/2003 - 00h00

Dr. Etienne Bidat* is medeauteur van het boek "Les allergies de l'enfant. Les prévenir et les combattre" ("Allergieën bij kinderen voorkomen en bestrijden"). Hij legt ons uit waarom allergieën sinds de jaren zestig zo sterk in opmars zijn.

Allergie: een hond houden kan! Geüpdatet op 27/05/2008 - 00h00

Een hond in huis hebben zou gunstig zijn voor kinderen die allergisch zijn. Dat blijkt uit een recent onderzoek. De hond zou de gevoeligheid voor luchtwegallergenen verminderen.

Meer artikels