• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Voedselallergie: de kunst van het invoegen van het allergeen

Voedselallergie: de kunst van het invoegen van het allergeen Bij de behandeling van een voedselallergie moet het allergeen gebannen worden. Maar als de testresultaten negatief blijven, kan het allergeen of kunnen de allergenen uit voedingsmiddelen opnieuw ingevoerd worden. Maar een vierde van de allergiepatiënten vermijdt het allergeen veel langer dan noodzakelijk.

De ontwijkingstrategie

Voedselallergieën komen voor bij 3 à 5% van de bevolking. Mensen met zo'n allergie moeten het allergieverwekkende voedingsmiddel of voedingsmiddelen, vermijden. Een min of meer omslachtig dieet is dan noodzakelijk. Omdat dit vaak gepaard gaat met de vrees om de niet te voorzien reacties, wordt de levenskwaliteit van de patiënt en zijn naasten wel eens bedreigd.
Omdat allergieën niet eeuwigdurend zijn, worden regelmatig tests (met toediening van lage dosissen allergenen onder medische controle) uitgevoerd. Als de testresultaten negatief worden, kan het voedingsmiddel in kwestie opnieuw ingevoerd worden, eerst in kleine hoeveelheden voordat men weer 'normaal' gaat eten.
Maar in de praktijk verloopt het niet altijd zoals in de theorie! Zo blijken er heel wat allergiepatiënten te zijn die het allergeen blijven bannen, ook nadat de allergie er volgens de testresultaten niet meer is.

Het opnieuw invoeren van het allergeen laat vaak op zich wachten

Een onderzoek werd uitgevoerd bij een zestigtal kinderen die gemiddeld vier jaar oud waren en bij wie de testresultaten negatief waren. Hun voedselallergie werd vastgesteld op de leeftijd van gemiddeld één jaar.
De ouders van de kinderen vulden een vragenlijst in die peilde naar de klinische symptomen ten tijde van de diagnose, de duur van het aangepaste dieet, de angst om een nieuwe allergische reactie, de weerslag op de levenskwaliteit, het opnieuw invoeren van de allergieveroorzakende voedingsmiddelen, enz.

Artikel gepubliceerd door op 23/01/2007

Bronnen: Eigenmann P. et coll., Prediatr. Allergy Immunol., 17: 601-5, 2006.

Vindt u het artikel interessant?