Paule Neyrat, diëtiste

Voedingssupplementen: noodzakelijk of overbodig?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 15/03/2011 - 14h00
-A +A

We naderen het einde van de winter en hoewel de zon stilaan opnieuw op de afspraak is, voelen we ons vaak vermoeid. Moeten we onze toevlucht nemen tot voedingssupplementen, vitamines, minerale zouten of omega 3? Een gedetailleerd overzicht…

Voedingssupplementen: niet om het even wat!

Over voedingssupplementen zijn de meningen verdeeld. Sommige voedingsdeskundigen beweren dat ze overbodig zijn, vermits een evenwichtige voeding voor de aanvoer van alle noodzakelijke voedingsstoffen zorgt. Het probleem is dat niet iedereen geniet van een evenwichtige voeding, en dat omwille van diverse redenen. Een supplement kan dan nuttig zijn om een tekort aan te vullen dat het gevolg is van slechte voedingsgewoonten of van een ontoereikende voeding. Toch is geen enkel voedingssupplement een wondermiddel, en dat ondanks de misleidende beloften van sommige verkopers…

 

Vitamine C

Als u de goede gewoonte hebt om dagelijks te smullen van een heerlijke sinaasappel of pompelmoes en om bij elke maaltijd groenten te voorzien, zult u probleemloos de 70 tot 100 mg vitamine C bereiken die u nodig hebt.

Tijdens de wintermaanden zijn citrusvruchten de beste en goedkoopste bron van vitamine C: ongeveer 50 mg per 100 g. Af en toe een clementine eten, volstaat echt niet! Groenten bevatten ook vitamine C, maar in een veel kleinere hoeveelheid. En aangezien vitamine C niet van warmte houdt, gaat er nog een deel van verloren tijdens het koken.

Als u geen trouwe aanhanger bent van citrusvruchten en hun sap, dan kunt u een supplement van vitamine C goed gebruiken. Er is keuze genoeg: zuigtabletten of tabletten die u in een glas water kunt oplossen, vindt u overal in apotheken of in de rekken van de dieetafdeling van supermarkten.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 15/03/2011 - 14h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Meer artikels