Voedingshygiëne bij kinderen

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 25/01/2011 - 13h20
-A +A

Goede eetgewoonten die we in de kindertijd aankweken, blijven ons hele verdere leven overeind. Leer ze uw kinderen dus zo vroeg mogelijk aan.

Respecteer het instinct van kinderen

Al van bij de geboorte leggen de hersenen een soort database aan over levensmiddelen en voedingsstoffen. Die database blijft de rest van ons leven actief. De hersenen registreren het aantal calorieën en de voedingswaarde van elke hap of slok die tot verzadiging leidt. Door dit fenomeen kunnen we evenwichtig eten, op voorwaarde dat we naar het verzadigingsignaal luisteren dat de hersenen ons sturen. Een baby die de borst krijgt, stopt spontaan met zuigen als hij genoeg heeft. Een klein kind eet instinctief als het honger heeft. We moeten dat instinct respecteren en het kind geen slechte eetgewoonten opdringen. Goede eetgewoonten die in de kindertijd worden aangeleerd, blijven een leven lang overeind. Ze moeten dan wel worden uitgelegd en niet met geruzie worden opgelegd. Het voorbeeld van de ouders is onmisbaar.

 

Vier maaltijden per dag

Een kind heeft vier maaltijden per dag nodig: een ontbijt, een middagmaal, een vieruurtje en een avondmaal. De porties worden geleidelijk aan groter naarmate het ouder wordt. Raadpleeg daarvoor de voedingsmodellen voor kinderen van 1 tot 4 jaar. Als het ontbijt uitgebreid genoeg is, is een tussendoortje in de voormiddag overbodig. Het kind zou er alleen maar overtollige calorieën mee binnenkrijgen en het evenwicht van zijn voeding zou erdoor verstoord raken.

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op 25/01/2011 - 11h37 en geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 25/01/2011 - 13h20
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Terug naar school: medische check-up van uw kind Gepubliceerd op 29/08/2014 - 12h28

Het begin van het nieuwe schooljaar is altijd een drukke tijd. Sommige dingen kunnen al voor het nieuwe schooljaar afgehandeld of gepland worden. Wacht niet tot het laatste moment, maar neem wat voorsprong. Dat bespaart u en uw kind al een hoop stres...

Gehoorzaamheid: drie tips voor ouders met kinderen Geüpdatet op 29/09/2009 - 00h00

Een kind moet gehoorzamen , maar zich niet onderwerpen. Dat is een cruciaal punt in de opvoeding van kinderen. Alleen is het voor ouders niet altijd gemakkelijk om kinderen te doen gehoorzamen . Met deze drie kneepjes kunt u ze in dat leerproces help...

Meer artikels