• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Voeding voor puppy's van grote rassen

Voeding voor puppy's van grote rassenPups van een groot ras groeien hard en hebben een heel eigen spijsvertering. Zulke honden hebben een voeding nodig die is aangepast aan hun specifieke behoeften. Dat geeft hen de beste start in het leven.

XXL pups

Honden van kleine en middelgrote rassen (1 tot 25 kilo) groeien relatief snel en bereiken hun maximale grootte tussen 10 en 12 maanden. Bij honden van grote rassen (brak, Duitse herdershond, labrador, boxer en doberman...) is die periode van groei een stuk langer. Hun gemiddelde gewicht op volwassen leeftijd schommelt tussen de 25 en 45 kilo, de periode waarin ze groeien kan tot 18 maanden lopen. Bij honden van heel grote rassen (rottweiler, Brenner sennenhond, sint-bernardshond, Leonberger, Newfoundlander en Deense dog ...) is die periode nog langer. Deze rassen bereiken ook pas na 24 maanden hun maximale gewicht - tussen de 45 en 100 kilo. Om uw grote pup een harmonieuze groei en een goede start in het leven te geven, moet u hem een voeding geven die rekening houdt met de specifieke behoeften van die groei.

Een evenwichtig rantsoen van energie en mineralen

De voeding van een pup van een groot ras moet stevig en calorierijk zijn, want zijn maag is nog te klein om grote hoeveelheden voedsel te verwerken. Anderzijds heeft hij wel veel energie nodig om zich te kunnen ontwikkelen!
Te veel is nochtans ook weer niet goed, want dat komt zijn gezondheid en de ontwikkeling van zijn beendergestel niet ten goede. Als een hond te calorierijke maaltijden krijgt, gaat hij namelijk sneller groeien. Zijn spiermassa en gewicht gaan stijgen, waardoor zijn botten en gewrichten overbelast worden. Die situatie bevordert orthopedische problemen bij honden van rassen die al gevoelig zijn voor bot- en gewrichtsaandoeningen.
De maaltijden voor honden van grote rassen moeten ook een gehalte aan kalk en fosfor bevatten dat aangepast is aan hun behoeften. Te grote hoeveelheden van deze mineralen veroorzaken afwijkingen van het beendergestel.

Artikel gepubliceerd door op 20/03/2007

Vindt u het artikel interessant?