Voeding voor baby’s: twee te mijden fouten

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/03/2012 - 10h43
-A +A

Veel pasgeboren baby’s krijgen maar tot hun derde maand de borst, sommige zelfs helemaal niet. Ze halen hun voeding dus uit de startersmelk en daarna - als er begonnen wordt met voedseldiversificatie - uit de zogeheten opvolgmelk. Bij de babyvoeding zijn er twee grote fouten die vermeden moeten worden: het te vroeg vervangen van de opvolgmelk door koemelk, en het te vroeg van start gaan met voedseldiversificatie.

PUB

Voedseldiversificatie: niet te vroeg en geleidelijk aan...

We kunnen het niet genoeg herhalen: begin niet te vroeg met voedseldiversificatie, er is geen haast bij. En doe het ook geleidelijk aan. Voer de levensmiddelen één voor één in en laat er telkens wat tijd tussen. Begin er niet mee voor er vier volle maanden verstreken zijn. Bij familiale atopie wordt zelfs aangeraden om zes maanden te wachten. Zo beperkt u het risico dat er zichachteraf allergische reacties voordoen en dat er voedingstekorten optreden. Voedseldiversificatie voor vier maanden is gewoon zinloos omdat het lichaam van een baby er dan nog niet klaar voor is.

 

Niet te vroeg beginnen met koemelk

Als de  pasgeboren baby geen borstvoeding krijgt, wordt hij vanaf zijn geboorte en tot zijn vierde of zesde maand uitsluitend gevoed met startersmelk. De opvolgmelk neemt het dan over in de overgangsperiode aan het begin van de voedseldiversificatie, dat wil zeggen als de baby ook niet-zuivelproducten begint te eten. Deze melk wordt aanbevolen vanaf 4-6 maanden tot 9-12 maanden. Tussen één en drie jaar raadt men tot slot groeimelk aan. Te vroeg stoppen met de  opvolgmelk is af te raden vanwege het gevaar voor voedingstekorten. Tot aan het tweede semester krijgt een pasgeboren baby namelijk alle nodige voedingsstoffen uit de melk. Koemelk bevat minder vetzuren, ijzer, vitamine B9 (foliumzuur) en vitamine C, D en E dan kindermelk. De melk bevat anderzijds meer eiwitten en mineralen (natrium, kalium en fosfor), waardoor er gevaar voor overdaad bestaat.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/03/2012 - 10h43 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/03/2012 - 10h43
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
IJzertekort: een risico na borstvoeding Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Het risico op een tekort aan ijzer bij kleine kindjes is ook in ontwikkelde landen reëel. De periode die volgt op het stopzetten van de borstvoeding is de meest cruciale periode omdat de baby overschakelt van melk met ijzer die makkelijk wordt opgeno...

Zuigelingenmelk en opvolgvoeding Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Zuigelingenmelk, eerste-, tweede- of zelfs derde-leeftijdsmelk, bereiding voor baby's, opvolg- of groeimelk, zonder lactose, antiregurgitatie, hypoallergeen,... Hoe vindt u uw weg in het uitgebreide aanbod?

Meer artikels