Voeding en sporten

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 08/11/2010 - 00h00
-A +A

Anders dan wat veel mensen denken, verschilt de voeding van een sporter niet erg van de normale aanbevolen voeding van andere mensen. Alleen periodes van zware inspanning vormen een uitzondering.

PUB

Algemene voedingsprincipes


De maaltijden moeten op vaste tijdstippen worden genomen. Zo verloopt de spijsvertering van het voedsel optimaal en past het lichaam zich het beste aan.
Een gevarieerde voeding dekt zo goed als de volledige behoefte aan vitamines en minerale zouten.
Het merendeel van de vitamines wordt geleverd via verse, gegaarde groenten en granen. Sommige vitamines (B6, B12) worden specifiek aangevoerd door vlees.
Als de voeding gevarieerd is, levert ze voldoende zout en hoeft er geen zout meer te worden toegevoegd. Denk er ook om dat kant-en-klare gerechten het meeste zout leveren.
Elke maaltijd een melkproduct helpt de dagelijkse behoefte aan calcium te dekken. Een overdaad aan vlees of eiwitten geeft helemaal geen betere spieren. Het kan integendeel aan de basis liggen van spierletsels of peesletsels.
De voedingsvezels in groenten, fruit, granen en volkorenbrood zorgen voor een goede darmtransit en helpen constipatie voorkomen. Dat laatste kan zorgen voor ongemakken in de buik, wat hinderlijk kan zijn tijdens de training of wedstrijd. Vezels zijn zo een goede tegenhanger voor pasta en zetmeelhoudende producten.
Overdaad van sommige producten zoals koffie, alcohol en snelle suikers verstoren de opname van voedingsstoffen en zijn in periodes van training of competitie dan ook af te raden.
Een speciale vermelding hier verdient roken. De schadelijke invloed ervan is bekend; maar roken vermindert ook rechtstreeks de sportprestaties.

Voorbeeld van een dagmenu


Ochtend: Thee, koffie of chocolademelk, granen, yoghurt, toast of boterhammen met boter, honing of confituur, ei, ham, vers fruitsap of fruit.
Middag: Salade van rauwkost, gegrild of geroosterd vlees met gestoofde of gestoomde groenten of zetmeelhoudende producten (pasta, rijst, aardappelen, linzen,...), yoghurt of kaas, fruit of zoet dessert.
Avond: soep of bouillon, vis of eieren, gestoofde of gestoomde groenten of zetmeelhoudende producten (het omgekeerde van het middagmaal), yoghurt of kaas, fruit.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 08/11/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Voedingtips om een marathon te winnen Geüpdatet op 26/04/2010 - 00h00

Om de ruim 40 km van een marathon te lopen volstaat het niet om u sportief voor te bereiden. Ook de voeding is heel belangrijk. Hieronder vindt u voedingtips die u kunt toepassen tijdens de trainingen, maar ook voor de marathon , tijdens de marathon...

Van welk voedsel word je vrolijker? Gepubliceerd op 27/01/2015 - 10h40

Elke ochtend een lepel goed humeur kunnen nemen om meer pit te krijgen. Dat zou pas geweldig zijn, zeker als we het eens wat moeilijker hebben. Jammer genoeg bestaat dat niet! Maar we kunnen wel bepaalde levensmiddelen bovenaan op ons menu zetten die...

Moe, gestresseerd, pompaf... hoe kom je er weer bovenop? Gepubliceerd op 15/10/2013 - 12h58

Werk, avondjes, etentjes, boodschappen, huishouden, kinderen, en een week nadien weer precies van 't zelfde! U bent moe, uitgeput, gespannen, kortom het wordt u te veel. Geen reden tot paniek:! Een beetje op uw voeding letten, wat structuur brengen e...

'Die vervelende warmte werkt op mijn eetlust'... Geüpdatet op 17/08/2004 - 00h00

Als het zeer warm is, hebben we minder eetlust . Da's ook normaal. Er treedt dan immers een verfijnd mechanisme in werking waardoor ons lichaam zich beter kan aanpassen aan hoge temperaturen. Luister in dat geval naar uw lichaam: eet minder en drink...

Meer artikels