• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Voeding en gezondheid: een website met veel informatie

Voeding en gezondheid: een website met veel informatieLight, met verminderd vetgehalte, heilzaam voor het hart, verrijkt met vitaminen… Dat is wat ons beloofd wordt door de voedingsproducten. En er worden ons veel beloften gedaan! Om u wegwijs te maken, heeft OIVO een website opgestart die tientallen producten grondig onderzoekt.

Een afdeling 'gezondheid' bij de verse producten in onze supermarkten… Dat is geen toekomstmuziek, het bestaat al in sommige winkels. En trouwens, zouden wij ons daarover niet moeten verheugen? Uiteindelijk heeft onze gezondheid te maken met onze voeding. Hoe vaker men het herhaalt, hoe beter. Behalve… wanneer de gezondheidsslogans, die beweren dat de producten die wij eten ons kunnen behoeden voor bepaalde ziekten, bijdragen tot onze goede gezondheid of voedingskwaliteiten bezitten, eerder marketingargumenten zijn dan echte aanwijzingen. Een verstandige verbruiker weet dat hij kritisch en waakzaam moet zijn, maar is dat niet gemakkelijker gezegd dan gedaan? Dat was zo tot het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) de website www.dieetteam.be opstartte en daarbij aan een aantal voedingsdeskundigen en specialisten vroeg om te reageren op de beweringen van tientallen producten.

Grondige analyse van de etiketten

Voor elk van de geïnventariseerde producten, begint de site met een samenvatting van alle informatie over dat product (prijs, ingrediënten, voedingswaarde…) en hij vermeldt de gezondheidsbeweringen die op de verpakking te lezen zijn. Die gegevens zijn nuttig, maar het beste moet nog komen en dat is de mening van een van de diëtisten en voedingsdeskundigen van het OIVO, die het echte effect van het product op de gezondheid evalueert. Ten slotte is er nog het commentaar van het OIVO, dat meestal meer algemene, maar niet minder belangrijke elementen behandelt, zoals de prijs bijvoorbeeld.

Algemene informatie die wel ooit van pas komt

Andere rubrieken op de website geven u meer algemene informatie. Er wordt onder andere aandacht besteed aan de Europese reglementering, die op 20 december 2006 aanzienlijk gewijzigd werd met de goedkeuring van een reglement betreffende de voedings- en gezondheidsclaims op de voedingswaren. Sindsdien moeten de fabrikanten zich aan bepaalde regels houden wanneer zij beweren dat een of ander product goed is voor de gezondheid. De site geeft eveneens een overzicht van de huidige markttrends in onze winkels.

Artikel gepubliceerd door op 05/02/2008

Bronnen: OIVO (www.oivo.be)

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten