Voeding en gezondheid: een website met veel informatie

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/02/2008 - 00h00
-A +A

Light, met verminderd vetgehalte, heilzaam voor het hart, verrijkt met vitaminen… Dat is wat ons beloofd wordt door de voedingsproducten. En er worden ons veel beloften gedaan! Om u wegwijs te maken, heeft OIVO een website opgestart die tientallen producten grondig onderzoekt.

PUB

Een afdeling 'gezondheid' bij de verse producten in onze supermarkten… Dat is geen toekomstmuziek, het bestaat al in sommige winkels. En trouwens, zouden wij ons daarover niet moeten verheugen? Uiteindelijk heeft onze gezondheid te maken met onze voeding. Hoe vaker men het herhaalt, hoe beter. Behalve… wanneer de gezondheidsslogans, die beweren dat de producten die wij eten ons kunnen behoeden voor bepaalde ziekten, bijdragen tot onze goede gezondheid of voedingskwaliteiten bezitten, eerder marketingargumenten zijn dan echte aanwijzingen. Een verstandige verbruiker weet dat hij kritisch en waakzaam moet zijn, maar is dat niet gemakkelijker gezegd dan gedaan? Dat was zo tot het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) de website www.dieetteam.be opstartte en daarbij aan een aantal voedingsdeskundigen en specialisten vroeg om te reageren op de beweringen van tientallen producten.

Grondige analyse van de etiketten

Voor elk van de geïnventariseerde producten, begint de site met een samenvatting van alle informatie over dat product (prijs, ingrediënten, voedingswaarde…) en hij vermeldt de gezondheidsbeweringen die op de verpakking te lezen zijn. Die gegevens zijn nuttig, maar het beste moet nog komen en dat is de mening van een van de diëtisten en voedingsdeskundigen van het OIVO, die het echte effect van het product op de gezondheid evalueert. Ten slotte is er nog het commentaar van het OIVO, dat meestal meer algemene, maar niet minder belangrijke elementen behandelt, zoals de prijs bijvoorbeeld.

Algemene informatie die wel ooit van pas komt

Andere rubrieken op de website geven u meer algemene informatie. Er wordt onder andere aandacht besteed aan de Europese reglementering, die op 20 december 2006 aanzienlijk gewijzigd werd met de goedkeuring van een reglement betreffende de voedings- en gezondheidsclaims op de voedingswaren. Sindsdien moeten de fabrikanten zich aan bepaalde regels houden wanneer zij beweren dat een of ander product goed is voor de gezondheid. De site geeft eveneens een overzicht van de huidige markttrends in onze winkels.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/02/2008 - 00h00 OIVO (www.oivo.be)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waarom seizoenfruit en -groenten eten? Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Fruit en groenten zijn lekkerder wanneer zij "van het seizoen" zijn. De uitdrukking op zich betekent niet zoveel, maar wat wij daarmee bedoelen, is dat die groenten en dat fruit niet zo ver van bij ons geoogst zijn en dat dat laatste gebeurd is wanne...

Welke voedingssupplementen voor sporters? Gepubliceerd op 04/11/2016 - 12h49

Als u regelmatig aan sport doet, hebt u zich misschien al laten verleiden door voedingssupplementen die sportprestaties moeten verbeteren. Serge Pieters is voedingsdeskundige en gespecialiseerd in sport. Hij vertelt er ons meer over.

Ontbijten om de dag goed te beginnen Geüpdatet op 28/05/2002 - 00h00

Het ontbijt wordt in ons land al te vaak verwaarloosd. Nochtans is het ontbijt een essentiële maaltijd. Twee Belgische websites, een Nederlandstalige en een Franstalige, bevatten recepten voor een gevarieerd ontbijt!

Goede eetgewoonten helpen om af te vallen Gepubliceerd op 10/03/2016 - 16h58

Wie met overgewicht kampt en er iets aan wil doen, moet opnieuw goed leren eten . Maar goed eten is niet alleen een kwestie van voeding. Niet alleen wát we eten telt, ook hóe we eten is belangrijk. Het is zelfs de beste manier om slechte gewoonten af...

Meer artikels