Voeding: een doeltreffend wapen tegen kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/07/2005 - 00h00
-A +A

Kanker is de tweede doodsoorzaak na hart- en vaatziekten. Er bestaan uiteraard risicofactoren zoals roken, alcohol en luchtvervuiling. Toch zou naar schatting 30 % van alle kankers rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met onze eetgewoonten.

PUB

Wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van zogenaamde antikankervoeding?

Antikankervoeding bevat beschermende stoffen, de zogenaamde antioxidanten. Die gaan de vorming van vrije radicalen tegen en vernietigen de kankercellen vóór ze schade kunnen aanrichten. Zo weten we dat kruisbloemigen zoals broccoli en bloemkool uitstekende anticarcinogene stoffen bevatten. Het zijn in zekere zin competitieve inhibitoren van de carcinogenen die een rol spelen bij slokdarm-, maag-, lever- en colonkanker.

Wat zijn de meest aan te raden producten om kanker te voorkomen?

Uit experimentele studies over de relatie tussen voeding en ziekten blijkt dat heel wat groenten en vruchten het kankerrisico verminderen. Ze danken hun preventieve werking aan de vezels, vitamines, oligo-elementen en antioxidanten die ze bevatten. Het gaat onder meer om look, citrusvruchten, wortelen, zwarte bessen, kool, spinazie, kiwi, linzen, uien, peterselie, appelen, druiven, soja en tomaten. Andere producten zoals granen, noten, vis, groene thee, yoghurt, olijf- en koolzaadolie hebben eveneens een beschermende werking.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/07/2005 - 00h00 "Les aliments préventifs contre le cancer" ("Preventieve voeding tegen kanker"), Marie-Amélie Picard, Editions Delville Santé, met woord vooraf van dr. Roger Halfon.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De deugden van groene kool Gepubliceerd op 12/02/2016 - 12h51

Kool is een bijzonder interessante groente, onder meer wegens zijn kankerbestrijdende eigenschappen. Bovendien is kool net als de meeste kruisbloemigen bijzonder rijk aan vitamines.

Kiwi’s, lekkere en gezonde fastfood! Gepubliceerd op 22/06/2016 - 17h29

Een kleine zoete snack die zo klaar is en in elk warenhuis te vinden is en die ook nog eens goed bewaart…Jawel, we hebben het over kiwi’s, een fruitsoort die nog al eens wordt onderschat. Een korte kennismaking.

Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren ( vetten ) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat...

Meer artikels