Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Voeding: een doeltreffend wapen tegen kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/07/2005 - 00h00
-A +A

Kanker is de tweede doodsoorzaak na hart- en vaatziekten. Er bestaan uiteraard risicofactoren zoals roken, alcohol en luchtvervuiling. Toch zou naar schatting 30 % van alle kankers rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met onze eetgewoonten.

Wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van zogenaamde antikankervoeding?

Antikankervoeding bevat beschermende stoffen, de zogenaamde antioxidanten. Die gaan de vorming van vrije radicalen tegen en vernietigen de kankercellen vóór ze schade kunnen aanrichten. Zo weten we dat kruisbloemigen zoals broccoli en bloemkool uitstekende anticarcinogene stoffen bevatten. Het zijn in zekere zin competitieve inhibitoren van de carcinogenen die een rol spelen bij slokdarm-, maag-, lever- en colonkanker.

Wat zijn de meest aan te raden producten om kanker te voorkomen?

Uit experimentele studies over de relatie tussen voeding en ziekten blijkt dat heel wat groenten en vruchten het kankerrisico verminderen. Ze danken hun preventieve werking aan de vezels, vitamines, oligo-elementen en antioxidanten die ze bevatten. Het gaat onder meer om look, citrusvruchten, wortelen, zwarte bessen, kool, spinazie, kiwi, linzen, uien, peterselie, appelen, druiven, soja en tomaten. Andere producten zoals granen, noten, vis, groene thee, yoghurt, olijf- en koolzaadolie hebben eveneens een beschermende werking.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/07/2005 - 00h00 "Les aliments préventifs contre le cancer" ("Preventieve voeding tegen kanker"), Marie-Amélie Picard, Editions Delville Santé, met woord vooraf van dr. Roger Halfon.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren ( vetten ) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat...

Vetten: kwantiteit en kwaliteit! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Als men over een evenwichtige voeding praat, dan gaat het vaak in de eerste plaats om het 'beperken van vetten'. De hoeveelheid is inderdaad belangrijk, maar nog belangrijker is dat vetten niet helemaal van het menu geschrapt worden en dat de toevoer...

Meer artikels