• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Voeding: de voordelen van de culturele verscheidenheid

Voeding: de voordelen van de culturele verscheidenheidUit een recente Spaanse studie blijkt dat jonge migranten betere eetgewoonten hebben en minder last hebben van obesitas dan de autochtone Spanjaarden. Brengt het samenleven met andere volkeren ook goeds voor ons mee op culinair vlak? Het zorgt in ieder geval voor variatie, een van de sleutelwoorden van de evenwichtige voeding.

Japans, Chinees, Italiaans, Turks, Marokkaans, Vietnamees, Ethiopisch, Libanees, Hongaars... aan kansen om exotisch te eten ontbreekt het ons vandaag niet meer. Dit fenomeen van de "culinaire mondialisering " vind je terug in alle Europese landen, en vooral in de grote steden.
Eten is tegenwoordig ook altijd een beetje op reis gaan, of dat nu op restaurant is of bij ons thuis. En als we een recente Spaanse studie mogen geloven, zouden we ons nog meer moeten laten inspireren door de keuken van onze uit andere landen afkomstige buren.

Het mediterrane model is op de terugweg

De mediterrane keuken is jarenlang de hemel ingeprezen. Vandaag wordt ze zelfs in haar eigen bakermat minder en minder toegepast. In de landen rond de Middellandse Zee komt tegenwoordig het hoogste aantal gevallen van obesitas bij kinderen voor. De toekomst ziet er dus op het vlak van gezondheid erg somber uit, want het is genoegzaam bekend welke aandoeningen overgewicht met zich meebrengt.
In die context heeft de Universiteit van Granada nu voor het eerst de eetgewoonten van de migranten bestudeerd. Uit de studie is gebleken dat interculturaliteit toegepast op het gebied van voeding de gezondheid van jonge scholieren ten goede komt.

Meer plantaardige producten bij de

Uit 800 enquêtes uitgevoerd bij jonge Spanjaarden en migranten uit Baskenland en Castilië-Leon blijkt dat migranten meer fruit, groenten, graanproducten en puur fruitsap op hun menu staan hebben dan de Spanjaarden. En anders dan deze laatste groep eten ze nauwelijks snacks en snoep.
De Spaanse jeugd drinkt dan weer meer melk en hecht meer belang aan het ontbijt, al nemen veel migranten hun tijd voor een uitgebreid ontbijt.
De autochtone meisjes weten dan weer vrij veel over onderwerpen die verband houden met voeding.
Maar paradoxaal genoeg zijn zij het net die het meest snoepen!

Artikel gepubliceerd door op 06/11/2007

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten