PUBLICITÉ

Voeding bij diëten: mijd de valkuilen en hardnekkige misvattingen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/03/2014 - 13h20
-A +A

Sommige voedingsmiddelen worden ten onrechte als gezondheidsproducten beschouwd. Andere hebben dan weer, ook ten onrechte, een slechte reputatie.

Laat u dus niet misleiden, maar leer de valkuilen te ontwijken. Anders zou al uw moeite om kilo’s kwijt te raken misschien wel eens voor niets kunnen zijn.

PUB

Wat zijn de valse zogenaamde gezondheidsproducten die u moet vermijden?

Vinaigrettes en lightsauzen

Zelfs in de lightversie wordt een saus of een vinaigrette nog altijd bereid met olie, boter of room. En wie light zegt, zegt dat een deel van het basisingrediënt (hier is dat de vetstof) vervangen is door een ander ingrediënt. Dan blijft nog de vraag welk ingrediënt dat is, hoeveel er precies van is gebruikt en of het wel goed is voor de gezondheid. En of het gaat om een additief, een smaakmaker, een kleurstof, enz.

Onze tip

Het beste is als u een eigen recept voor een lightvinaigrette hebt (met citroen, yoghurt, enz.) en u het met mondjesmaat gebruikt.
De andere grote valkuil bij lightproducten is namelijk dat men de neiging heeft om er dan meer van te nemen.

 

Mueslirepen

Ze worden gemaakt van granen die zodanig geraffineerd zijn dat ze al hun voedingswaarde kwijt zijn (trage suikers en vezels). Ze bevatten ook heel veel snelle suikers en zijn echte caloriebommen.

Onze tip

Gebruik voor een energierijk tussendoortje of vieruurtje liever gedroogd fruit of gedroogde vruchten zoals abrikozen, amandelen of okkernoten (trage suikers, vezels en vitamines).

 

Ontbijtgranen

Net als de mueslirepen zijn ook ontbijtgranen heel sterk gezoet en erg geraffineerd. Uiteindelijk krijgt u alleen lege calorieën binnen (zonder voedingswaarde) en zult u halverwege de ochtend alweer rammelen van de honger. 

Onze tip

Kies uw ontbijtgranen heel gericht (niet gesuikerd, veel vezels) of ga voor het traditionele ontbijt: brood met wat boter en jam, eventueel aangevuld met een melkproduct en gedroogde vruchten.

 

Margarines

Er komen almaar meer types in de rekken te liggen die van alles beloven: biologisch, met omega 3, cholesterolverlagend, enz.
Maar margarine blijft een vetstof, weliswaar van plantaardige afkomst, en is in te grote hoeveelheden gebruikt nefast.

Onze tip

Wees matig, dan kunt u zich verwennen met de boter of de margarine die u het liefste hebt.

 

Beschuit

Beschuit is niet evenwaardig aan brood. Er zit veel zout en een beetje suiker en vet in.
De productie gebeurt bovendien op hoge temperatuur en verandert de glycemische index.

Onze tip

Ga liever gewoon voor brood en bewaar beschuit en toasts om u eens uit de nood te helpen. Ze bewaren toch lang.

 

Energiedrankjes en pepdranken

Pepdranken zitten vol opwekkende stoffen en zouden een echte energieshot geven. Energiedrankjes zijn energierijk en zijn bedoeld voor sporters. Ze hebben buiten het kader van langdurige fysieke inspanningen geen enkel nut.

Onze tip

Mijd deze dranken. U hebt de opwekkende stoffen en de lege calorieën niet nodig (behalve als u aan competitiesport doet). Alleen water is echt onmisbaar. Doe er gewoon wat citroensap in als u eens een andere smaak wilt, verander eens van merk of koop eens water met en zonder prik. Krijgt u echt een klop? Eet dan een banaan of drink een expresso.

 

Sushirolls

Sushi of sashimi zijn het slachtoffer van hun eigen succes. Ze bestaan tegenwoordig in tal van varianten.
Er is nu sushi met pesto, sushi met truffel, sushi met ricotta, enz. Ze leveren geen omega 3 meer - die goede vetzuren zitten in vette vis - maar vooral nog witte (geraffineerde) rijst met een hoge glycemische index.

Onze tip

Wees voorzichtig met al die afgeleide recepten en kies eerder de traditionele versies met vis.

 

Aspartaam en andere zoetstoffen

Deze stoffen zitten overal in, ze vervangen suiker en bevatten nul calorieën. Het enige bewezen nadeel is dat ze onze goesting naar suiker in stand houden. Hoe meer we gezoet eten en drinken, hoe meer trek we erin krijgen.

Onze tip

Beperk uw consumptie van gezoete producten, ook de lightversies.
Drink water in plaats van frisdranken, eindig de maaltijd met een stuk kaas en drink uw koffie of thee zonder suiker. Het is vaak maar een kwestie van gewoonte. Durf de stap te zetten en uw gewoontes te veranderen!

 

Wat zijn de anti-dieetproducten die toch niet zo slecht zijn als wordt gedacht?

Zetmeelhoudende producten

Zetmeelhoudende producten (aardappelen, pasta, rijst, enz.) zijn geen voedingsmiddelen die doen verdikken. Ze geven een verzadigingsgevoel, leveren energie op lange termijn, bevatten veel vezels en stimuleren de darmtransit.
Het zijn dus gezonde voedingsmiddelen die een plaats verdienen in een evenwichtige voeding. Zelfs het beroemde PNNS (het Franse ‘Programme national nutrition santé’) raadt aan om er systematisch bij elke maaltijd te eten.

Brood

Brood kan in een dieet, op voorwaarde dat het met mate gegeten wordt. Wat telt is dus om de porties te beperken en rekening te houden met het aantal calorieën. Het beste is om wit brood zo veel mogelijk te beperken en brood te eten op basis van niet of weinig geraffineerd meel.

Ketchup

Dat is de saus met het laagste caloriegehalte! Er zit wel een beetje suiker in, maar veel minder dan in mayonaise of andere sauzen.

Hamburger

In een fastfoodtent is het niet de hamburger die slecht is, maar wel wat er allemaal bij gegeten wordt (mayonaise, frieten en frisdrank).
Met een steak, brood, sla en wat schijfjes tomaat kunt u zelf uw hamburger maken en u er thuis af en toe een gunnen. Maar dan moet u de frieten en frisdrank wel weglaten!

Pizza

Ook pizza is geen anti-dieetproduct. Brooddeeg, tomatensaus, ham en kaas vormen een volwaardige maaltijd.
Wees alleen matig met de hoeveelheid (een middelgrote belegde pizza) en eet er een groene salade en een yoghurt bij.

Broodjes

Hetzelfde geldt voor broodjes. U mag er gerust eten, zolang u maar de goede keuze maakt (ideaal is als u ze zelf maakt) en er veel rauwkost en weinig saus op laat doen.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/03/2014 - 13h20

Virginie Parée, « L’alimentation santé, en pratique », Editions Mosaïque-Santé. PNNS, www.mangerbouger.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
JasperH

Mijn ervaring is dat het elimineren van brood en tarweproducten veel winst oplevert als je wilt afvallen. Ik kwam tot dit inzicht toen ik terechtkwam op de website van Ralph Moorman. Brood geeft een suikerpiek, waardoor je, zodra je bloedsuiker daalt, weer honger krijgt. Door jezelf te voorzien van gezonde vetten, ook verzadigde veten, kun je hongergevoel tegengaan. Dat zou ik graag als aanvulling op dit artikel willen geven. :-)

PUBLICITÉ