• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  10 mening
 • Getuigenissen (0)

Vochtige tissues voor intiem gebruik: goed of slecht?

Vochtige tissues voor intiem gebruik: goed of slecht?

Onze samenleving heeft een afkeer van lichaamsvochten en -geuren. Op het vlak van seksualiteit ligt het onderwerp nog gevoeliger.

De markt speelt duchtig in op die obsessie, maar is de mode van de vochtige tissues voor intiem gebruik wel goed voor vrouwen?

Intieme hygiëne: goede praktijken

Net als de rest van het lichaam verdient het geslacht van de vrouwen om één keer per dag gewassen te worden. Maar let wel: we hebben het hier alleen over de vulva (schaamlippen, clitoris en schede – het deel dat naar de vagina loopt) en niet over de vagina zelf. De vagina hoeft niet gewassen te worden. Ze reinigt zichzelf door de beschermende bacteriën die in deze gevoelige zone leven.

Antiseptische of bacteriëndodende producten voor de vulva kunt u beter mijden.
Ze kunnen het evenwicht in de flora verstoren en zo infecties of irritatie veroorzaken.

Gebruik liever gewoon kraantjeswater en een gel zonder zeep.
U kunt ook een specifiek wasproduct kiezen. U vindt er in de apotheek of de grootwarenhuizen. Controleer altijd of de fysiologische pH in de buurt van 5 ligt.

Vermijd in ieder geval om uw geslachtszone met een washandje of spons te wassen, dat zijn heuse microbenhaarden. Gebruik liever uw handen, maar zorg dan wel dat ze proper zijn.

Vochtige tissues: mijd overdreven gebruik

De meesten producenten van intieme wasgels bieden tegenwoordig ook vochtige tissues aan als aanvulling op hun gamma. Deze vochtige doekjes zijn meestal vooraf gedrenkt in een reinigende oplossing zonder zeep en met een aangepaste pH. Controleer ook of er geen alcohol in zit.

Net als vochtige tissues voor make-up wordt dit type product eerder aanbevolen voor sporadisch gebruik. Sommige vrouwen gebruiken ze graag na het sporten, voor een afspraak bij de dokter, tijdens hun maandstonden of voor een galant afspraakje! Het is wel af te raden om ze te gebruiken ter vervanging van de dagelijkse intieme hygiëne, omdat ze op termijn irritatie kunnen veroorzaken.

Om dezelfde reden wordt het systematisch gebruik van vochtige tissues, verkocht als aanvulling op wc-papier, afgeraden. Die moeten trouwens altijd van voren naar achteren worden gebruikt om te voorkomen dat er microbes in de vagina terechtkomen.

Artikel gepubliceerd door op 19/11/2013

Vindt u het artikel interessant?