PUBLICITÉ

Vloeken om minder pijn te voelen

Gepubliceerd door Grégory Escouflaire, gezondheidsjournalist op 10/08/2009 - 00h00
-A +A

De studie is wellicht anekdotisch, maar het is wel altijd interessant te merken dat een wijdverbreide indruk bevestigd wordt door de wetenschap... Blijkbaar helpen krachttermen werkelijk om de pijn te verdragen. Doe-het-zelvers met een grof taalgebruik verheugen zich alvast!

PUB

Krachttermen om te weerstaan aan de pijn


De meeste woordenboeken zullen u vertellen dat het uitspreken van een krachtterm, een scheldwoord of een belediging, of het nu in gezelschap is of niet, zeer onbeleefd is en dat men op die manier bepaalde mensen kan kwetsen omdat men geen aandacht schenkt aan de regels van de wellevendheid en het goede fatsoen. En toch… Volgens een onderzoek uitgevoerd aan de Britse Keele University (Newcastle), zouden krachttermen bijzonder therapeutische eigenschappen hebben: vloeken zou de gewaarwording van pijn verzachten.

Minder pijn voor de mensen met het grofste taalgebruik


Om dit vast te stellen, lieten de onderzoekers van de Keele University 60 vrijwillige studenten hun hand onderdompelen in een emmer ijskoud water. De eerste keer werd hen gevraagd om constant krachttermen uit te spreken zolang ze hun hand in het water hielden. De volgende keer werd de test herhaald, maar de studenten mochten enkel een 'neutraal' woord uit het gewone dagelijkse taalgebruik uitspreken. Snel werd duidelijk dat de deelnemers aan het onderzoek tijdens de eerste test de door de koude veroorzaakte pijn veel langer konden verdragen. Ze beweerden zelfs dat de pijn minder intens was. Het uitspreken van krachttermen, scheldwoorden of beledigingen verhoogt blijkbaar onze pijngrens. "Vloeken is een menselijke reactie die al eeuwen bestaat. Het is zogoed als een universeel linguïstisch fenomeen geworden", verklaart Richard Stephens, één van de auteurs van de studie die verschenen is in het bekende wetenschappelijk magazine NeuroReport. "We hebben eveneens vastgesteld dat vloeken gebeurt vanuit de rechter hersenhelft, terwijl taal gewoonlijk verwerkt wordt door de linker hersenhelft".

Gepubliceerd door Grégory Escouflaire, gezondheidsjournalist op 10/08/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ