• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Vitiligo: herpigmentatie van de witte huidplekken is mogelijk!

Vitiligo: herpigmentatie van de witte huidplekken is mogelijk!

Vitiligo, ook wel leukoderma genoemd, is een huidziekte die erg hinderlijk is in het persoonlijke, professionele en sociale leven. De aandoening wordt behandeld met make-up op de gedepigmenteerde zones, medicijnen en transplantaties. Die laatste technieken zijn er intussen enorm op vooruitgegaan. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden om de witte vitiligoplekken op de huid van nieuw pigment te voorzien.

Wat is vitiligo?

Vitiligo is een auto-immuunziekte waardoor de huid haar pigment verliest. Het afweersysteem gaat zich ten onrechte agressief gedragen tegenover de melanocyten. Die cellen maken melanine aan, het pigment dat onze huid haar kleur geeft. Door die aanvallen verliezen sommige huidzones hun pigment en verschijnen er op de huid melkwitte plekken.

De ziekte komt voor bij 0,5 tot 2 % van de bevolking. Er bestaan familiale vormen die wijzen op overdracht via de genen, maar meestal gaat het bij vitiligo om geïsoleerde gevallen.

In 25 % van de gevallen begint de aandoening in de kindertijd, al voor de leeftijd van tien jaar.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen segmentale en non-segmentale vitiligo. Bij segmentale vitiligo komen de gedepigmenteerde huidplekken maar aan één kant van het lichaam voor, en dan bij een bepaald ‘segment’ van het lichaam, zoals het voorhoofd, de bovenkaak of één kant van de romp. Non-segmentale vitiligo of vitiligo vulgaris kan overal op het lichaam ontstaan en zich ook naar andere segmenten uitbreiden. De vorm komt ook vaak aan beide kanten van het lichaam voor, op de polsen, de benen, de anusstreek, de geslachtszone, de mond of de ogen.

De ziekte evolueert met opstoten, waarbij de gedepigmenteerde plekken verergeren, groter worden en zich verspreiden. Maar vitiligo kan ook jarenlang stabiel blijven. In 20 % van de gevallen verminderen de plekken zelfs en vormen ze spontaan opnieuw pigment.

Vitiligo is niet besmettelijk en niet gevaarlijk. De aandoening tast alleen de huid aan en dus geen enkel orgaan. Het functioneren of de vitale functies gaan er op termijn dus niet door achteruit. Maar het is wel een zeer zichtbare ziekte, zeker als de aangetaste zones lichaamsdelen treffen die niet bedekt zijn, zoals het gezicht en de handen. 

Vitiligo is een sociaal probleem en tast het zelfbeeld aan

Vitiligo geeft heel veel hinder in het sociale, professionele en het gevoelsleven. In onze contreien word je er niet door uitgesloten, maar  het abnormale uitzicht van de huid wekt wel argwaan. Naast de problemen op school, op het werk en in relaties veroorzaakt vitiligo soms ook een negatief zelfbeeld: patiënten voelen zich anders dan de anderen en dat knaagt aan het zelfrespect en het zelfvertrouwen.

Mannen zowel als vrouwen zitten ‘s ochtend bovendien vaak uren voor de spiegel om de vitiligoplekken te schminken zodat hun huid er wat egaler gaat uitzien. Het kleurverschil is vaak heel groot, wat de klus nog lastiger maakt. Voor grotere zones, zoals de benen, gebruiken patiënten vaak een zelfbruinende crème.  

Diagnose van vitiligo: makkelijk, maar er zijn valstrikken…

De diagnose is gemakkelijk als de gedepigmenteerde vlekken goed zichtbaar zijn. Maar soms gaat het ook om plekken die in de zon roze of rood worden als de normale huid mooi bruint. «Sommige patiënten gaan na de zomer dan ook naar een dermatoloog in de overtuiging dat het pigment in die zone door de zon is vernield. Maar het is net andersom: de zon maakt de plek net zichtbaar», vertelt dr. Michel Pascal. Vitiligo kan zich ook verraden door een witte haarlok. In dat geval bevindt de gedepigmenteerde vlek zich op de hoofdhuid.

 Opgelet: het Köbner-fenomeen - daarbij verschijnt een gedepigmenteerde plek op de plaats waar zich een litteken heeft gevormd of zich een huidtrauma heeft voorgedaan (schok, brandwonde), is geen uitlokkende factor voor vitiligo, maar heeft een voorspellende waarde voor de graad waarmee de ziekte zich zal ontwikkelen.  

Artikel gepubliceerd door op 27/07/2015

Bronnen: Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Michel Pascal, Dermatoloog in Parijs. Association Française du Vitiligo, www.afvitiligo.com. Persconferentie van de laboratoires Genevrier, Viticell®, 25 juni 2015.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten