• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Vitiligo herkennen en behandelen

Vitiligo herkennen en behandelen

In België kampen bijna 10.000 mensen met vitiligo, dat zijn melkwitte plekken op de huid die ontstaan omdat er geen melanine (huidpigment) meer wordt aangemaakt. Een nieuwe techniek biedt nu een oplossing voor deze aandoening die op zich niet erg is, maar wel belangrijke psychologische en sociale gevolgen heeft.

Depigmentatie die vaak esthetisch storend is

Bij mensen die kampen met vitiligo produceren de pigmentcellen in de huid geen melanine meer, en dat pigment geeft de huid net haar kleur. Door het wegvallen ervan, verschijnen er op de huid melkachtige plekken. Over de uitlokkende mechanismen van vitiligo tasten we nog in het duister. We weten wel dat het een auto-immuunziekte is en dat er meerdere factoren aan de basis liggen, onder meer - maar dus niet enkel - erfelijke.

De witte plekken op de huid zijn op zich onschuldig; het risico voor huidkanker zou zelfs kleiner zijn bij patiënten die vitiligo hebben. Maar esthetisch heeft de aandoening een zware weerslag. Vooral voor de patiënt is ze vaak erg storend omdat meestal eerst het gezicht, de handen en voeten worden aangetast, allemaal heel zichtbare zones dus.

Verloop is moeilijk te voorspellen

Een ander aspect dat het leven met vitiligo lastig maakt, is dat het verloop ervan moeilijk te voorspellen is. Het is bekend dat nieuwe vitiligoplekken eerder op huidzones verschijnen die littekens vertonen, beschadigd zijn of regelmatig onderhevig zijn aan wrijving. Maar afgezien daarvan is het onmogelijk te zeggen hoe de vitiligo verder zal evolueren: zullen er uiteindelijk ook grote lichaamszones worden aangetast of blijft het gewoon beperkt tot die enkele plekken?

Artikel gepubliceerd door op 12/07/2016

Bronnen: Vitiligo. Dossier Inserm, mai 2016.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten