• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Vitiligo: als de huid haar kleur verliest

Vitiligo: als de huid haar kleur verliest

Hebt u witte vlekken op uw huid? Misschien is het wel vitiligo of leukoderma? Dat is een veel voorkomende huidziekte waar ongeveer 2% van de bevolking last van heeft. Ze manifesteert zich via witte, gladde en scherp begrensde plekken. Wat zijn de oorzaken van vitiligo en hoe wordt de ziekte behandeld?


Vitiligo: kleurloze onesthetische zones

Vitiligo is te herkennen aan spierwitte vlekken die meestal in het gezicht opduiken, op de handen, de ellebogen, de knieën, de voeten en de geslachtszone. Soms verschijnen de plekken ook over het hele lichaam.

Een goedaardige en niet besmettelijke ziekte
De gladde en scherp begrensde plekken verschillen sterk in grootte en aantal. Sommige mensen hebben maar een of twee plekken van kleine of grotere omvang. Bij andere mensen beslaan de vitiligoplekken grote oppervlakten op verschillende lichaamszones. Ze zijn onschuldig en niet besmettelijk.

Vitiligo: ontbrekende melanocyten

Vitiligo is toe te schrijven aan het lokaal ontbreken van de melanocyten, dat zijn de pigmentcellen in het onderste deel van de opperhuid. Over de oorzaken van vitiligo tasten we nog in het duister. Het zou gaan om een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem de melanocyten ten onrechte  beschouwd als vijandige cellen en alles in het werk stelt om ze te vernielen. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. In 30% van de gevallen heeft vitiligo een familiaal karakter. De aandoening wordt als vrij onschuldig gezien, maar soms is het moeilijk om ermee te leven vanwege de esthetische vooroordelen die erover bestaan.

Voorbestemdheid
Sommige ziektes maken mensen vatbaar voor vitiligo. Zo zijn er nogal wat vitiligopatiënten bij mensen met diabetes, een schildklierstoornis, de ziekte van Addison en pernicieuze anemie.

Risicofactoren
Een lichamelijk trauma (wonde, snee) of een brandwonde (zoals bij zonnebrand) kan op de plaats van het letsel vitiligoplekken veroorzaken. Ook de emotionele shock bij onder meer het verlies van een familielid, een scheiding of het verlies van werk kan deze huidaandoening uitlokken.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/07/2016
Origineel artikel geschreven door op 08/07/2013

Bronnen: Association française du vitiligo, www.afvitiligo.com. Taïeb A et al., « Vitiligo : A Practical Review » N Engl J Med. 2009;360:160, DOI:10.1056/NEJMcp0804388.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten