• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vitaminen en mineralen kunnen uw gezondheid schaden

Vitaminen en mineralen kunnen uw gezondheid schadenExperts van het Britse voedselagentschap bogen zich over de veiligheid van vitamines en mineralen. Ze besloten dat één multivitaminepil per dag al kan leiden tot een ongezonde overdosis. Heeft het dagelijkse vitamientje afgedaan?

Vitaminepreparaten noodzakelijk?

Een evenwichtige voeding met veel fruit en groenten bevat doorgaans alle levensnoodzakelijke voedingsbestanddelen. Voor bepaalde groepen van mensen zijn supplementen echter nuttig. Bij vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn vermindert de dagelijkse inname van foliumzuur het risico op neurale buisdefecten bij het kind, de zgn. open rug. Vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie zijn gebaat met een ijzersupplement. 10 microgram vitamine D per dag is aangewezen bij vrouwen die borstvoeding geven en tijdens de zwangerschap en druppeltjes met vitamine A, C en D zijn goed voor kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden. Ook sommige oudere mensen hebben nood aan een extra dosis vitamine D in verband met het voorkomen van botontkalking.

Schadelijk bij langdurige inname

Gedurende lange tijd een hoge dosis vitaminen en mineralen innemen kan volgens de onderzoekers schadelijk zijn. Ze baseren hun conclusies op een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek waarin vermeende gezondheidsvoordelen van vitamines en mineralen werden afgewogen tegen mogelijke schadelijke effecten. Het rapport adviseert om één voedingssupplement te verbieden. Zes andere kunnen de gezondheid schade toebrengen.

Artikel gepubliceerd door op 24/06/2003

Bronnen: Food Standards Agency, May 2003, www.foodstandards.gov.uk.

Vindt u het artikel interessant?