• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vitamine PP voorkomt Alzheimer

Vitamine PP voorkomt Alzheimer Vitamine PP, ook wel B3, niacine of nicotinezuur genoemd, waarvan een tekort pellagra veroorzaakt, zou de cognitieve prestaties verbeteren. Een nieuwe studie toont aan dat deze vitamine zou kunnen bijdragen tot Alzheimer-preventie.

Vitamine PP is noodzakelijk voor de vorming van twee enzymen die onmisbaar zijn voor de opname van eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze vitamine heeft dan ook een heel brede werking in het lichaam. De behoeften worden sowieso gedekt door een evenwichtige voeding. Alleen veganisten, die geen enkel dierlijk product consumeren, kunnen er een tekort aan hebben. De ernstigste vorm van niacinetekort is pellagra, een dodelijke ziekte met drie symptomen: dermatose, diarree en dementie. In de ontwikkelde landen is dit tekort definitief uitgeroeid, want vitamine PP is alomtegenwoordig in de voeding. Ons lichaam kan ze produceren uit een aminozuur, tryptofaan, dat rijkelijk aanwezig is in vlees en melkproducten.

In deze studie, die geleid werd door een Amerikaans onderzoeksteam, werden de eetgewoonten geanalyseerd van 800 65-plussers, waardoor een goed beeld ontstond van hun vitamine PP-inname. Daarnaast werden ze gedurende zes opeenvolgende jaren medisch gevolgd, om te zien hoe hun cognitieve functies evolueerden.

De auteurs stellen vast dat, hoe hoger de inname van vitamine PP, hoe kleiner het risico op Alzheimer. Zo lopen diegenen die het minst vitamine PP innemen, vijf keer meer risico om de ziekte van Alzheimer te krijgen dan diegenen die er het meest consumeren.

De studie wijst ook uit dat vitamine PP de ouderdomsgebonden achteruitgang van de cognitieve functies zou vertragen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 31/08/2004

Bronnen: Morris M.C. et coll., J. Neurol. Neurosurg. Psychiatry, 75 : 1093-1099, 2004.

Vindt u het artikel interessant?