Vitamine PP voorkomt Alzheimer

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/08/2004 - 00h00
-A +A

Vitamine PP, ook wel B3, niacine of nicotinezuur genoemd, waarvan een tekort pellagra veroorzaakt, zou de cognitieve prestaties verbeteren. Een nieuwe studie toont aan dat deze vitamine zou kunnen bijdragen tot Alzheimer-preventie.

PUB

Vitamine PP is noodzakelijk voor de vorming van twee enzymen die onmisbaar zijn voor de opname van eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze vitamine heeft dan ook een heel brede werking in het lichaam. De behoeften worden sowieso gedekt door een evenwichtige voeding. Alleen veganisten, die geen enkel dierlijk product consumeren, kunnen er een tekort aan hebben. De ernstigste vorm van niacinetekort is pellagra, een dodelijke ziekte met drie symptomen: dermatose, diarree en dementie. In de ontwikkelde landen is dit tekort definitief uitgeroeid, want vitamine PP is alomtegenwoordig in de voeding. Ons lichaam kan ze produceren uit een aminozuur, tryptofaan, dat rijkelijk aanwezig is in vlees en melkproducten.

In deze studie, die geleid werd door een Amerikaans onderzoeksteam, werden de eetgewoonten geanalyseerd van 800 65-plussers, waardoor een goed beeld ontstond van hun vitamine PP-inname. Daarnaast werden ze gedurende zes opeenvolgende jaren medisch gevolgd, om te zien hoe hun cognitieve functies evolueerden.

De auteurs stellen vast dat, hoe hoger de inname van vitamine PP, hoe kleiner het risico op Alzheimer. Zo lopen diegenen die het minst vitamine PP innemen, vijf keer meer risico om de ziekte van Alzheimer te krijgen dan diegenen die er het meest consumeren.

De studie wijst ook uit dat vitamine PP de ouderdomsgebonden achteruitgang van de cognitieve functies zou vertragen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/08/2004 - 00h00 Morris M.C. et coll., J. Neurol. Neurosurg. Psychiatry, 75 : 1093-1099, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vitamine D: goed tegen breuken en valpartijen Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Vitamine D biedt zeer interessante perspectieven als primaire preventie van osteoporose en de bijgaande complicaties. Een kuur met vitamine D is doeltreffend, gemakkelijk, goedkoop en zowel nuttig voor mannen als voor vrouwen. Deze vitamine heeft nie...

Vitamines E en C tegen Alzheimer Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

De vitamines E en C verminderen het risico om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Apart of in kleine dosissen hebben ze echter geen enkel beschermend effect.

Diabetes is schadelijk voor uw hersenen Geüpdatet op 12/12/2014 - 16h42

Diabetes is een bekende risicofactor voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Maar wat de precieze impact van diabetes is op de veroudering van de hersenen was nog niet honderd procent duidelijk. Nu dus wel.

Twee keer minder pancreaskanker met vitamine D! Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

Meer artikels