PUBLICITÉ

Vitamine D: goed tegen breuken en valpartijen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 15/04/2003 - 00h00
-A +A

Vitamine D biedt zeer interessante perspectieven als primaire preventie van osteoporose en de bijgaande complicaties. Een kuur met vitamine D is doeltreffend, gemakkelijk, goedkoop en zowel nuttig voor mannen als voor vrouwen. Deze vitamine heeft niet alleen een heilzaam effect op de botsamenstelling, maar zou ook de spierkracht verhogen.

PUB

Het aantal osteoporosebreuken neemt nog voortdurend toe. De meeste preventiestudies hebben zich echter tot nog toe gericht op groepen die klinisch gedefinieerd werden als patiënten met osteoporose of met breukantecedenten, vooral dan vrouwen. Daarnaast moeten echter ook primaire preventiemaatregelen worden genomen: ze zijn doeltreffend, goedkoop en gemakkelijk haalbaar, zowel bij bejaarde mannen als vrouwen.

Tijdens deze analyse kregen meer dan 2.500 mannen en vrouwen tussen 65 en 85 jaar om de 4 maanden per post vitamine D (100.000 eenheden orale vitamine D, cholecalciferol) of een placebo toegestuurd. Gedurende 5 jaar werd het aantal breuken in beide groepen geteld en vergeleken. Na de studie werden 268 breuken geregistreerd, waarvan 174 typische osteoporosebreuken (heup, pols, voorarm en wervels), en 471 overlijdens. In de vitamine D-groep, waar de therapie blijkbaar trouw gevolgd werd (onder meer afgaand op het vitamine D-gehalte in het bloed), daalde de kans op een eerste osteoporosebreuk aanzienlijk in vergelijking met de placebogroep. Om de 4 maanden vitamine D-supplementen nemen, voorkomt dan ook doeltreffend en zeer gemakkelijk breuken, zonder bijwerkingen. De goede tolerantie en de zeer lage kostprijs van een dergelijke vitaminekuur zouden elke clinicus moeten overtuigen van het nut ervan bij 65-plussers.

Vitamine D voorkomt niet alleen breuken, maar ook valpartijen!

Vitamine D heeft niet alleen een gunstig effect op het botmetabolisme, maar blijkt ook een heilzame werking te hebben op het spierweefsel. Dat is gebleken uit een analyse bij 122 vrouwen van gemiddeld 85 jaar die in een bejaardentehuis verbleven. Sommige vrouwen kregen naast een systematische behandeling met calcium (1.200 mg/dag) ook gedurende 12 weken vitamine D-supplementen (800 IE/dag). Resultaat: de kans op valpartijen daalde met 49 %, en tegelijk verhoogde de spierkracht. Conclusie: de vermindering van het aantal breuken bij patiënten die vitamine D krijgen, zou niet alleen te danken zijn aan de versterking van het beenderstelsel, maar ook aan de versterking van het spierweefsel. Naast de nieuwe bisfosfonaten en andere hormoonmodulatoren moet de inname van vitamine D en calcium dan ook één van de hoekstenen blijven bij de preventie van osteoporose en de bijgaande breukcomplicaties.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 15/04/2003 - 00h00

Trivedi D.P. et coll., British Medical Journal, 326 : 469-475, 2003.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ