• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vitamine E, selenium en prostaatkanker: slecht nieuws?

Vitamine E, selenium en prostaatkanker: slecht nieuws?Om het beschermend effect van selenium en vitamine E bij prostaatkanker te bepalen, werd een grote interventionele studie SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) uitgevoerd. De voorlopige resultaten zijn spijtig genoeg niet positief.

Waarom is er belangstelling voor vitamine E en in het bijzonder voor selenium in de ontwikkeling van prostaatkanker? Selenium speelt een sleutelrol in het lichaam. Die functie lijkt versterkt te worden door vitamine E, en het belang van de twee moleculen in de strijd tegen kanker werd reeds door enkele studies bevestigd. Maar de resultaten zijn nog niet coherent en er zijn nog een aantal onbekende factoren wat selenium betreft. Men kent de dosis van selenium voor een optimale bescherming nog niet en er zijn nog problemen voor het definiëren van het gehalte aan selenium in de verschillende voedingsmiddelen.

Variabele concentraties

selenium is een bijzonder spoorelement. Het gehalte selenium van een voedingsmiddel hangt af van de grond waarop een plant zal worden verbouwd of waarop een dier zal worden geteeld. De granen gecultiveerd in Noord Amerika zijn bijvoorbeeld rijker aan selenium dan die gecultiveerd in Europa, wat het relatieve tekort aan selenium bij de Europese bevolking verklaart, ook al moet dat niet worden veralgemeend. De belangrijkste bronnen van selenium in de voeding zijn vlees (rund, kalkoen en slachtafval), vis (tonijn, sardines en kabeljauw), volkoren granen (rijst, graan), look, ui, kolen (bloemkool, broccoli) en champignons.

Prostaat: verbijstering

In totaal namen aan de studie 35.000 mannen deel van 50 jaar en ouder die verdeeld werden in vier groepen: een groep die selenium en vitamine E kreeg, een groep die selenium et een placebo kreeg, een groep die een placebo en vitamine E kreeg en een vierde groep die twee placebo's kreeg.
Het besluit na een follow-up van vijf jaar: de consumptie van supplementen van vitamine E en van selenium, alleen genomen of in combinatie heeft geen effect op de preventie van prostaatkanker.
De gegevens tonen wel twee tendensen aan: een lichte niet significante verhoging van het aantal prostaatkankers bij deelnemers die enkel een supplement vitamine E innamen, en een lichte niet significante verhoging van het aantal gevallen van diabetes bij de mannen die enkel een supplement aan selenium innamen.

Artikel gepubliceerd door op 18/11/2008

Bronnen: NIH News - Review of Prostate Cancer Prevention Study Shows No Benefit for Use of Selenium and Vitamin E Supplements - Monday, October 27, 2008

Vindt u het artikel interessant?