• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Vitamine E en bètacaroteen in de vuurlinie

Vitamine E en bètacaroteen in de vuurlinieEen nieuwe studie gooit om zo te zeggen een steen in de kikkerpoel van de cardiovasculaire preventie. Vitamine E- en bètacaroteensupplementen zouden namelijk niet alleen ondoeltreffend zijn, maar zelfs levensgevaarlijk ...

De effecten van vitamine E en bètacaroteen (of provitamine A) worden al jarenlang grondig bestudeerd, vooral dan als preventie van hart- en vaatziekten. Het gaat daarbij altijd om hun antioxiderende eigenschap (het vangen van de vrije radicalen) en hun vetoplosbaarheid, waardoor ze de oxidatie van de "slechte" LDL-cholesterol kunnen afremmen. Dankzij dit mechanisme keert de "slechte cholesterol" terug naar de lever en wordt hij geëlimineerd. Kortom, het zou atherosclerose en dus hart- en vaatziekten helpen te bestrijden.

Omstreden resultaten

In de praktijk is het echter allemaal niet zo eenvoudig. Epidemiologisch onderzoek levert weliswaar de vaststelling op dat vitamine E en/of bètacaroteen de kans op cardiovasculaire accidenten doen dalen. Dat neemt echter niet weg dat de klinische studies tot nog toe zeer omstreden zijn. De wetenschappers staan vandaag sceptischer tegenover vitamine E en/of bètacaroteen in de voeding dan tegenover diezelfde vitamines in capsulevorm. Toch blijven sommige onderzoekers hardnekkig vasthouden aan hun artificiële conclusies… Vandaar dat een aantal wetenschappers van de Cleveland Clinic Foundation (Verenigde Staten) de grote studies die tot op vandaag zijn verricht, hebben geëvalueerd, om een stand van zaken op te maken. Daarbij analyseerden ze grondig de gegevens van 7 studies over vitamine E-suppletie waaraan in totaal 81.788 patiënten deelnamen, en 8 studies over bètacaroteensuppletie, met in totaal 138.113 patiënten. De follow-upperiode bedroeg 1,4 tot 12 jaar.

Een te herziene praktijk

Hoe luidt hun conclusie? In de eerste plaats: vitamine E biedt niet het minste voordeel en doet noch de cardiovasculaire mortaliteit, noch de algemene mortaliteit, noch de frequentie van cerebrovasculaire accidenten dalen. Voor bètacaroteen is het verdict echter nog genadelozer! Bètacaroteen zou namelijk de totale mortaliteit en de cardiovasculaire mortaliteit weliswaar licht maar toch significant verhogen. En doet dus meer kwaad dan goed, ook al denkt de gebruiker dat het hem baat oplevert. De auteurs van deze studie raden dan ook sterk af om supplementen te nemen die bètacaroteen en/of vitamine A bevatten. Ook vitamine E wordt met de vinger gewezen: de onderzoekers pleiten er onomwonden voor om alle toekomstige studies te schrappen, vooral bij personen met een hoog risico op kransslagaderaandoeningen. U neemt supplementen op basis van vitamine E en/of bètacaroteen? Bent u een cardiovasculaire risicopatiënt, praat er dan over met uw arts - hij zal u aanraden om ermee te stoppen - of geef de voorkeur aan gele, oranje en rode vruchten en groenten (die rijk zijn aan bètacaroteen), gedroogde vruchten en plantaardige oliën (voor de vitamine E). Die zijn onomstreden en ongevaarlijk (de dosissen liggen veel lager).

Artikel gepubliceerd door op 29/07/2003

Bronnen: Vivekananthan DP et al. Lancet 2003;36 :2017-23.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie