• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vitamine D voorkomt reumatoïde polyartritis

Vitamine D voorkomt reumatoïde polyartritis Vitamine D speelt niet alleen een belangrijke rol bij de opname van calcium en dus de preventie van osteoporose, maar blijkt ook een preventieve factor te zijn voor reumatoïde polyartritis.

De rol van vitamine D bij de preventie van reumatoïde polyartritis (RP) bij vrouwen wordt bevestigd door een studie bij meer dan 29.000 vrouwen tussen 55 en 59 jaar die bij hun opname in de studie in 1986 geen chronische reumaziekten hadden. Tijdens de elf jaar durende follow-up werden hun eetgewoonten geanalyseerd op basis van een vragenlijst, en in het bijzonder hun vitamine D-inname. In totaal werden daarbij 152 gevallen van reumatoïde polyartritis geregistreerd. De auteurs stellen vast dat, hoe hoger de vitamine D-consumptie in de vorm van voeding of vitaminesupplementen, hoe kleiner het RP-risico.

Dit resultaat bevestigt de immunomodulerende functie van vitamine D, die een belangrijke rol zou kunnen spelen bij de preventie van RP. Deze interessante gegevens moeten nog bevestigd worden door nieuwe analyses. Vast staat dat het hier opnieuw om een bijzonder hoopgevende preventieve voedingsaanpak gaat.

RP is een auto-immuunziekte die geleidelijk alle gewrichten vernietigt, vooral de hand- en polsgewrichten. RP veroorzaakt chronische pijn en misvormingen, waardoor de patiënt bewegingsproblemen krijgt. De ziekte kan dan ook in een vergevorderd stadium het sociale en beroepsleven danig ontwrichten en daardoor niet alleen een lichamelijke, maar ook een psychische en sociale weerslag hebben.

Artikel gepubliceerd door op 16/03/2004

Bronnen: Merlino L.A. et coll., Artritis & Rhumatism, 50 : 72-77, 2004.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie