• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vitamine D tegen type 1 diabetes

Vitamine D tegen type 1 diabetesEen Finse studie bevestigt dat de toediening van vitamine-D-supplementen tijdens het eerste levensjaar bescherming biedt tegen de latere ontwikkeling van type 1 diabetes.

Vitamine D stimuleert niet alleen de absorptie en de binding van calcium en fosfor in het lichaam, maar interfereert ook met de expressie van bepaalde genen die een effect hebben op het immuunsysteem en speelt zodoende een rol bij type 1 diabetes (insuline-afhankelijke diabetes).Vitamine D wordt onder andere aangetroffen in diverse voedingsmiddelen:

Enkele studies hadden reeds aangetoond dat kleine kinderen die vitamine-D-supplementen kregen, later minder kans liepen op de ontwikkeling van type 1 diabetes. Deze Finse studie bevestigt dat nu op grote schaal. De studie werd uitgevoerd bij meer dan 10.000 personen die in 1966 waren geboren en van wie gegevens over de inname van vitamine D tijdens het eerste levensjaar beschikbaar waren. Eind 1997 hadden 81 personen een type 1 diabetes ontwikkeld; die patiënten waren toen gemiddeld 14 jaar oud. Het risico op de ontwikkeling van type 1 diabetes blijkt minder groot te zijn bij kinderen die regelmatig vitamine-D-supplementen in de aanbevolen dosis hebben gekregen (2.000 IE/dag niet gedekt door de borstvoeding).

Ook ons lichaam produceert vitamine D met de hulp van de zon.

Vitamine-D-tekort veroorzaakt rachitis, een ziekte die reeds eeuwen gekend was vooraleer vitamine D werd ontdekt. Rachitis kwam bijzonder vaak voor bij de minstbedeelden, maar ook bij kinderen in Noorse landen, waar de zon minder vaak schijnt. Het lichaam kan inderdaad zelf vitamine D aanmaken, maar enkel met de hulp van de zon. Hoe minder zonlicht, hoe minder vitamine D het lichaam zal produceren.

Het begin van de winter is een belangrijke periode om baby's supplementen te geven

In de winter maakt het lichaam minder vitamine D aan doordat er minder zon is. Het zou dan ook interessant zijn baby's op dat ogenblik vitamine-D-supplementen te geven om het risico op de latere ontwikkeling van diabetes te verkleinen.

Artikel gepubliceerd door op 15/11/2001

Bronnen: Hypponen et al., The Lancet, 358: 1500-1503, 2001

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie