• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Vitamine D: leidt een tekort tot heupfacturen?

Vitamine D: leidt een tekort tot heupfacturen?Volgens een Zwitsers onderzoek zou 60% van alle heupfracturen te maken hebben met een ernstig tekort aan vitamine D. Vooral mensen in rust- en verzorgingsinstellingen zijn daar het slachtoffer van. Maar een dagelijks supplement zou het risico met ongeveer 25% doen dalen.

Heupfracturen door osteoporose bij oudere mensen, hebben vaak aanzienlijke gevolgen: 15 à 25% van alle patiënten overlijdt binnen het jaar en heel wat andere patiënten kampen met een handicap.
Bijna 50% heeft nooit meer dezelfde mobiliteit dan voordien en 20% van de patiënten kan niet meer thuis wonen en verhuist naar een verzorgingsinstelling. Dat heeft op zijn beurt gevolgen voor de sociale zekerheid. Kortom, de preventie van heupfracturen is belangrijk voor de hele volksgezondheid.

Oorzaak: een tekort?

Verschillende studies hebben aangetoond dat een dagelijks supplement van vitamine D het risico op een heupfractuur met ongeveer 25% kan doen dalen.
Een Zwitsers team volgende 222 65-plussers die opgenomen werden in een ziekenhuis tengevolge van een fractuur van de femurhals gedurende een jaar en controleerden het gehalte aan vitamine D in het bloed.
De onderzoekers kwamen tot de verrassende vaststelling dat 50% van de onderzochte personen die voor de fractuur nog thuis leefden, een ernstig tekort had aan vitamine D. De resultaten bij mensen die al in een rust- of verzorgingstehuis verbleven, waren nog meer verontrustend: 72 en 76% van de populatie zou getroffen zijn. Minder dan 10% kreeg een bereiding op basis van vitamine D.

De werking van vitamine D wordt onderschat

Het onderzoek maakt duidelijk dat er bij het verzorgend personeel een gebrek aan kennis is wat de belangrijke rol van vitamine D voor de botmassa betreft. Niet alleen zorgt de vitamine voor de absorptie van calcium en fosfaat (twee belangrijke bestanddelen van botten) en de integratie van calcium in de botmassa, ze versterkt ook de musculatuur en draagt zo bij tot de preventie van valpartijen.
Een ander probleem met vitamine D is dat van de afkomst van de toevoer. De vitamine wordt aangevoerd door de voeding maar slechts in beperkte mate door de consumptie van producten die minder vetstoffen bevatten (vitamine D is vetoplosbaar), vooral zuivelproducten.

Artikel gepubliceerd door op 25/12/2007

Bronnen: -Bischoff-Ferrari H.A., Bone, online publicatie, 28 november 2007. -Bischoff-Ferrari H.A. et al American Journal of Clinical Nutrition, online publicatie, 7 december 2007

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten