• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Vitamine C: een hulpmiddeltje voor het hart?

Vitamine C: een hulpmiddeltje voor het hart?Hart- en vaataandoeningen komen heel veel voor, het is dan ook van het grootste belang dat de preventieve factoren in kaart worden gebracht. Uit tal van biologische en biochemische gegevens zou blijken dat de concentratie aan vitamine C in het bloed een beschermende factor kan zijn.

Vitamine C is goed voor de bloeddruk


Een groep onderzoekers volgde tien jaar lang 242 jonge vrouwen (18-21 jaar) en onderzocht de relatie tussen het vitamine C-gehalte in het bloed en de arteriële druk. Uit de analyses blijkt dat er een omgekeerd evenredig verband bestaat tussen de concentratie aan vitamine C in het bloedplasma en de arteriële druk, en dat na correctie met mogelijk vertekenende factoren zoals ras, lichaamsgewicht en inname van vetten en zout.

Variaties op eenzelfde thema


Op dezelfde manier hebben de gegevens ook aangetoond dat het vitamine C-gehalte in het bloed invers gerelateerd is aan de bloeddruk: als het vitamine C-gehalte stijgt, daalt de bloeddruk en vice versa. Verhoogde concentraties aan vitamine C in het bloed wijzen trouwens op consumptie van fruit en groenten. Hoe meer fruit en groenten de voeding bevat, hoe hoger het gehalte aan vitamine C.
Het is met andere woorden mogelijk om door de voeding aan te passen de bloeddruk te verlagen. Zout is weliswaar vaak een van de geviseerde ingrediënten, maar ook de inname van fruit en groenten vormt een belangrijke regulerende factor.

Bijgewerkt door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 03/02/2010
Origineel artikel geschreven door op 02/02/2009

Bronnen: Block G et al. Nutrition Journal, december 2008. Myint PK et al. American Journal of Clinical Nutrition, januari 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie