PUBLICITÉ

Vis: waarom vis eten... en andere tips

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/02/2009 - 00h00
-A +A

Hoewel rijk aan omega 3 en interessant omwille van de aanvoer van vitamine D, zijn vissen ook dragers van verontreinigde stoffen. Men kan zich ook afvragen of mensen die op dieet zijn niet beter de minst vette vis eten. We beantwoorden uw vragen...

PUB

Hoe zit het met de voedingswaarde van vis?


Vis is een belangrijke bron van eiwitten (18 tot 20 g per 100 g). In vis zitten ook mineralen (ijzer, fosfor, calcium) en oligo-elementen (zink, koper, jodium, selenium). En dan is er nog de aanvoer van vitamine D. Zeer rijk aan deze vitamine zijn zalm, haring, sardines en ansjovis (10 tot 20 g per 100 g), terwijl de aanbevolen dagelijkse aanvoer op 5 g per dag werd vastgelegd. Daarna komen makreel, heilbot, paling en tonijn met 3 tot 7 g per 100 g. De calorieaanvoer van vis is afhankelijk van het gehalte aan vetzuren, waaronder de omega 3.

Magere of vette vis?


Men onderscheidt de magere vissoorten, waarvan het vetgehalte lager is dan 1% (gestoomde zeetong, gerookte schelvis, goudbrasem, gestoofde stokvis, in de oven gegaarde rog), halfvette vis, waarvan het vetgehalte schommelt tussen 1 en 5% (zeebaars, in de oven gebakken tarbot, rauwe tonijn) en vette vis met een vetgehalte van meer dan 5% (gerookte makreel, witte tonijn, geroosterde haring, sardines in olie, gerookte zalm).
Hoe vetter vis is, hoe rijker aan omega 3, meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam beschermen tegen cardiovasculaire ziekten. Als we vis met vlees vergelijken, dan stellen we vast dat forel 24% omega 3-vetzuren bevat, tegen slechts 2% voor rundvlees.
Samengevat: voor de gezondheid is het aan te bevelen vette vis te kiezen, maar hem klaar te maken zonder vetstoffen (gestoomd, geroosterd, in papillot...). Toch moet, in het kader van de gezondheidspreventie, de consumptie van vette vis geïntegreerd worden in een gevarieerde en evenwichtige voeding. Men mag bovendien niet vergeten om regelmatig een fysieke activiteit te beoefenen.
En uiteraard moet iemand die een caloriearm dieet volgt, rekening houden met het aantal calorieën van de geconsumeerde vis.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/02/2009 - 00h00 "Le magazine d'information de l'Agence française de sécurité sanitaire des aliments", Afssa (Informatief magazine van het Frans Agentschap voor Voedselveiligheid), december 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ