Virscan: één bloeddruppel om al uw vroegere en huidige virusinfecties op te sporen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 10/06/2015 - 15h07
-A +A

Onderzoekers hebben een systeem ontwikkeld om met één enkele druppel bloed alle virussen op te sporen die iemand heeft (gehad).

PUB

Meer dan 200 virussen tegelijk opsporen via één enkele bloeddruppel

Het Amerikaanse Medisch Instituut Howard Hughes (HHMI) heeft een detectiesysteem ontwikkeld dat “VirScan” werd gedoopt. Het is in die zin ingenieus dat het de virussen niet één per één opspoort, maar tegelijkertijd en in indrukwekkende hoeveelheden. Om dat mogelijk te maken, werden meer dan 93.000 DNA-sequenties die coderen voor virale eiwitsegmenten, eerst gesynthetiseerd en vervolgens ingebracht in virussen die alleen bacteriën infecteren (bacteriofagen). Uiteindelijk maakt dit procedé het mogelijk om in het bloed antilichamen op te sporen tegen 206 virussoorten waarvan bekend is dat ze de mens al geïnfecteerd hebben.

Doeltreffender dan het gezondheidsboekje…

Na een eerste reeks tests op patiënten met hepatitis C en het aidsvirus, werd VirScan met succes gebruikt om het bloed van 570 personen te analyseren in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Thailand en Peru. Dankzij één enkele druppel bloed kan men dus alle vroegere (en huidige) virale infecties nagaan bij een bepaalde persoon.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 10/06/2015 - 15h07

Science, 4 juin 2015, http://news.sciencemag.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hepatitis B: alles over een belangrijk vaccin Geüpdatet op 23/09/2008 - 00h00

Vaccinatie tegen hepatitis B is aan te raden voor alle baby's en adolescenten en staat ook op de belgische vaccinatiekalender. Maar hoe zit het met volwassenen? Tekst en uitleg over een sterk aan te raden vaccin…

Maag-darmontsteking of buikgriep? Gepubliceerd op 01/12/2017 - 10h06

Buikgriep wordt veroorzaakt door een virus , maar anders dan de naam doet vermoeden gaat het niet noodzakelijk om het griepvirus . Wat in de volksmond buikgriep heet, is meestal een virale maag-darmontsteking.

Meer artikels